Nou Pla d’Objectius de Contractació Pública Sostenible 2023

Contractació pública. El nou Pla anual d’objectius, proposat el passat mes d’abril en el marc de la Comissió de Contractació Pública Sostenible, ha estat aprovat per la Comissió de Govern, en la sessió del 25 de maig.

El Pla d’objectius de Contractació Pública Sostenible 2023 (Pla d’OCPS 2023), proposat per la Comissió de Contractació Pública Sostenible consolida i actualitza el catàleg de mesures socials, ambientals i d’innovació existent, alhora que proposa objectius de compliment anual en relació a la contractació pública sostenible, que inclou consideracions socials, mediambientals i d’innovació en la contractació pública regular que duen a terme l’Ajuntament de Barcelona i els diferents ens del seu sector públic.

Enguany, el Pla d’OCPS 2023 posa en pràctica un model d’establiment d’objectius cada cop més xifrable i comprovable, establint 20 objectius generals en un únic llistat unificat, vinculant la fita a assolir al llarg de l’any 2023 amb el seu nivell d’assoliment actual.

Alguns dels objectius més destacats són els següents:

  • L’assoliment de la implantació i prova pilot d’un mòdul informàtic per al seguiment de l’execució contractual.
  • El foment i la potenciació de la contractació reservada, a la llum de la nova Instrucció Municipal aprovada en 2022.
  • Assolir la contractació laboral d’un mínim de 110 persones a través de la clàusula social d’Incorporació de persones de col·lectius en risc d’exclusió, incrementant tant els percentatges de persones amb discapacitat, i de manera global el percentatge de dones inserides des d’aquests col·lectius, a través del servei d’assessorament de clàusules socials de Barcelona Activa.
  • Incrementar el nombre de clàusules d’igualtat existents incorporades en els contractes municipals, així com implementar la Instrucció tècnica per a l’aplicació de criteris de gènere en els contractes que tinguin per objecte el disseny i la gestió d’equipaments de titularitat municipal, aprovada per la Comissió de Govern el passat mes d’abril de 2023.
  • Increment del nombre de districtes, gerències i ens del Grup municipal que incorporen clàusules relatives a interculturalitat derivades de la instrucció municipal aprovada en 2022 a tal efecte.
  • Respondre totes les consultes d’ambientalització de contractació en un termini inferior a 10 dies laborables.
  • Revisar el Pla de contractació del Grup Ajuntament de Barcelona 2023 per identificar els plecs prioritaris a ambientalitzar.

Per altra banda, el Pla d’OCPS 2023 inclou en els seus annexos els llistats actualitzats de mesures socials, ambientals i d’innovació que conformen el catàleg de mesures de contractació pública sostenible que es troben a disposició de tota l’organització per a la seva aplicació en el disseny i definició dels contractes públics que es liciten per part del grup municipal.

Completa el Pla d’OCPS 2023 un annex que mostra el nivell quantificat d’assoliment dels objectius marcats en el Pla de l’any anterior 2022,  el qual arribà a un 74,38% de compliment dels seus objectius generals.