Fuster Carulla, Valentí

  • Categoria:
    Medalla d’Or al mèrit científic
  • Any de concessió:
    2022

Motivació de l'atorgament:

En reconeixement de la seva trajectòria científica en el camp de la cardiologia i del seu compromís social, una trajectòria basada en l’empatia amb els malalts, en la promoció de la recerca, en el mestratge als i les joves investigadores i, en definitiva, en una plena dedicació al benestar i progrés de la societat.

Biografia:

Valentí Fuster (Barcelona, 1943) prové d'una nissaga de metges. Va cursar estudis de Primària i de Secundària als Jesuïtes de Sarrià i va llicenciar-se en Medicina per la Universitat de Barcelona el 1967. Posteriorment es va traslladar als Estats Units per treballar com a docent a la Clínica Mayo de Minnesota i el 1982 al Mount Sinai Medical Center de Nova York. De 1991 a 1994 va ser catedràtic de Medicina a l’Escola Mèdica Harvard, a Boston, i cap de Cardiologia a l’Hospital General de Massachusetts. El 1994 va ser nomenat director de l’Institut Cardiovascular de l’Hospital Mount Sinaí de Nova Yok, càrrec que des de 2012 compagina amb el de Physician-in-Chief del mateix hospital, entre altres càrrecs.

Al llarg de la seva trajectòria científica ha ocupat diferents responsabilitats, com la de President de l’Associació Americana del Cor, President de la Federació Mundial del Cor, membre de l’Institut de Medicina de l’Acadèmia Nacional de les Ciències Americanes, el Consell Assessor de l’Institut Americà National Heart, Lung and Blood Institute i President del Programa de Formació del Col·legi Americà de Cardiologia.

El Dr. Fuster és també director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC) de Madrid i editor en cap del Journal of the American College of Cardiology (JACC), la principal font d’informació clínica en l’àrea de la medicina cardiovascular.

Com a científic, ha estat nomenat doctor honoris causa de 35 universitats de prestigi i ha publicat més de mil articles en revistes mèdiques d’àmbit internacional.

Les seves contribucions a la medicina cardiovascular han tingut un enorme impacte en la millora del tractament de pacients amb malalties cardíaques. Les seves investigacions sobre l’origen dels accidents cardiovasculars, que han contribuït a millorar la prevenció i el tractament dels infarts li van valdre, el 1996, el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació. El 2011 va rebre el Gran Premi Científic de França (considerat el premi més prestigiós en cardiologia), per la seva investigació de la malaltia aterotrombòtica.

A més de la seva dedicació a la ciència, s’ha involucrat profundament en la divulgació i ha sabut integrar la investigació amb la promoció de la salut a través de l’educació.  Per a la promoció d’hàbits saludables, va crear la Fundació SHE ‘La Caixa’ (Science, Health and Education), amb l’objectiu d’aconseguir millorar la salut integral de la població, en especial dels infants i joves.

 

 

Data de naixement: 20/1/1943

Lloc de naixement: Cardona, Barcelona

Àmbit d'actuació: Ciència, investigació i sanitat