Oró i Florensa, Joan

  • Categoria:
    Medalla d’Or al mèrit científic
  • Any de concessió:
    2001

Motivació:

Pel seu prestigi reconegut internacionalment, d’investigació en el camp de la bioquímica i de la biofísica aplicades a projectes d’exploració espacial; per la seva col·laboració en els plans de desenvolupament energètic i en l’estudi de fonts alternatives d’energia a Catalunya; i per la seva important activitat com a promotor de la cultura científica en el nostre país.

Biografia:

Fou un bioquímic català, els estudis del qual han estat claus per entendre l’origen de la vida al nostre planeta. És llicencià en Ciències Químiques a la Universitat de Barcelona el 1947. L’any 1952 emigrà als Estats Units i el 1956 es doctorà en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston. L’any 1955 ingressà a la Universitat de Houston, i el 1963 en va ser nomenat catedràtic. Una de les seves contribucions més importants fou el 1959, quan va aconseguir sintetitzar adenina, un component dels àcids nucleics. Els seus descobriments el van portar a postular la influència dels cometes en l'aparició de vida sobre la Terra. A partir del 1963 va col·laborar en diversos projectes d’investigació espacial de la NASA, com el projecte Apol·lo per a l’anàlisi de les roques i altres mostres de material de la Lluna, i el programa Viking per al desenvolupament d’un instrument per a l’anàlisi molecular de l’atmosfera i la matèria de la superfície del planeta Mart.

Va tornar a Catalunya l’any 1980 per col·laborar en els nous plans de desenvolupament energètic i l’estudi de fonts alternatives d’energia. Va ser diputat de CiU per Lleida al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor en temes científics del president de la Generalitat. Les condicions que el país li oferia no li permetien fer una recerca de qualitat i va tornar a Houston, fins a la jubilació, el 1994.

Data de naixement: 26/10/1923

Lloc de naixement: La Bordeta, Lleida

Àmbit d'actuació: Ciència, investigació i sanitat