Un Circuit per denunciar violències LGTBI-fòbiques o racistes en equipaments esportius i un pla de formació específic per a més de 132 equipaments i 300 entitats homologades, aquestes són les noves dues accions que el consistori posa en marxa per lluitar contra la discriminació per orientació sexual, de gènere i racista en l’esport. 

07/03/2023

Barcelona contra les violències LGTBI-fòbiques o racistes a l’esport

La campanya porta el lema: “En aquest espai, RESPECTADORS i RESPECTADORES!” i s’orienta tant als i les professionals i responsables de les instal·lacions esportives, com a atletes i persones seguidores de les competicions. D’aquesta manera, el consistori posa a disposició de la ciutadania un dispositiu que permetrà obtenir informació sobre com actuar davant les situacions de discriminació, sigui com a persona afectada o com a testimoni, sense menester del seu grau, ja que l’objectiu és fomentar una tolerància zero.

El funcionament del circuit serà el següent. En primer lloc, si algú presencia algun tipus de violència o n’és afectat o afectada, haurà de demanar com més aviat millor al personal de la instal·lació que el o la posi en contacte amb la persona responsable o delegada del Circuit. A continuació, l’equipament posarà en marxa una investigació interna i l’elaboració d’un informe. La direcció de la instal·lació, l'Institut Barcelona Esports i/o el districte afectat decidiran com procedir. A més, es valorarà realitzar una denúncia a l'Oficina per la No Discriminació, que col·labora en aquest projecte, i té la capacitat d’oferir quatre tipus de serveis: atenció psicosocial, acció socioeducativa, assessorament jurídic i mediació.

Tanmateix, el Circuit es complementarà amb un pla formatiu per a entitats i equipaments sobre perspectiva intercultural en l'àmbit esportiu o diversitat de gènere i sexual en esport. Concretament, els 132 equipaments i instal·lacions esportives municipals i les més de 300 entitats esportives homologades podran tenir accés a les formacions.

Iniciatives paral·leles

Aquestes no són les úniques accions que l’Ajuntament portarà a terme per impedir les discriminacions en el teixit esportiu de la ciutat. Durant el mes de març es presentaran dos documents que ajudaran a expandir els mecanismes de protecció. Per una banda, el "Protocol per a la prevenció, la detecció i l’acció contra violències sexuals envers persones adultes als equipaments esportius municipals", que té la finalitat d’establir pautes per a la prevenció, la detecció i l’acció davant possibles situacions de violència sexual en l’àmbit esportiu que es puguin donar en el marc de les pràctiques esportives als espais esportius municipals. Per altra banda, el díptic “Equipaments esportius amb perspectiva de gènere” amb consells i recomanacions per aconseguir unes instal·lacions més igualitàries.

El desplegament de totes aquestes accions es dona en el marc de la Mesura de Govern "Esport i Gènere", presentada per l'Institut Barcelona Esports el passat mes de juny en col·laboració amb la Direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps, i preveu la posada en marxa d’11 actuacions, de les quals algunes d'elles ja s'han posat en funcionament.

A més, el projecte se situa dins del marc legal definit per la Llei 19/2007, d’11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l’esport, on s’especifica que les institucions públiques han d’adoptar mesures que fomentin la prevenció, el control i, si s’escau, la sanció corresponent als comportaments violents en l’àmbit de l’esport.

Share in social networks