Després d’una gran dedició, l’equip femení de criquet 11, únic a l’estat, ha aconseguit que l’Ajuntament de Barcelona aprovi la construcció del primer camp de criquet de la ciutat a través dels pressupostos participatius.

17/11/2022

Barcelona tindrà camp de criquet gràcies a l’esforç femení

Una inversió d’1,6 milions d’euros, aquesta és la quantia que la formació, integrada completament per dones, ha aconseguit que l’Ajuntament inverteixi a remodelar l’antic Camp de Futbol Julià de Capmany per adaptar-lo a les necessitats del criquet. D’entre les més de 800 propostes que van presentar-se, la construcció del nou camp va ser la que va rebre més suport per part de la ciutadania, no sense l’esforç de les jugadores, que van lograr que es reconegués la seva veu entre les universitats, escoles, esplais i carrers de la ciutat.

 

Això no obstant, l’èxit obtingut no recau únicament en la qüestió esportiva, sinó que impulsa al trencament d’estigmes relacionats amb un dels esports minoritaris més masculinitzats de la ciutat. D’aquesta manera, l’equip de criquet 11 es converteix en un símbol i referent per a totes les noies de Barcelona, així com una mostra activa i vívida de perseverància, esforç i empoderament femení.

 

Per altra banda, és necessari destacar la implicació cultural i el viatge als orígens que suposa la creació del camp. El criquet va arribar a la ciutat a través dels veïns i veïnes procedents del Pakistan, l’Índia i Bangladesh, on és molt popular, i que representen un 2,3% del cens. Amb aproximadament 400 jugadors i jugadores a l’actualitat, l’esport ha anat guanyant popularitat i s’ha convertit en un punt de trobada molt important per a les comunitats migrants procedents d’aquests països.

 

Altrament, per fer l’adaptació que contempla el projecte ha calgut un estudi previ sobre la seva implementació. El camp de futbol actual disposa d’unes dimensions de 150 per 90 metres, mentre que l’espai necessari per practicar criquet és normalment ovalat i contempla unes mides d’entre 133 i 152 metres d’amplada i d’entre 160 i 188 metres de llargària. Per aquest motiu, a banda de comptar amb els elements típics del criquet, com són el túnel de batuda o les línies de pitch, s’instal·larà una xarxa de nou metres d’alçada que impedirà que les pilotes surtin de la zona. Tanmateix, les obres s’acabaran de completar amb la construcció d’un punt d’aigua, enllumenat, vestuaris, espais per seure, un magatzem i el tancament del camp.

 

L’equip, que té l’objectiu de convertir-se en la primera selecció catalana de la modalitat, forma part del programa d’esport Criquet Jove BCN. Un projecte, impulsat pel Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAi) i la Fundació per a l’esport i l’Educació de Barcelona (FEEB), en el marc del programa Convivim Esportivament de l’Ajuntament de Barcelona; que va néixer el 2012 amb el propòsit de promoure i fomentar la pràctica d’aquest esport.

 

Cinc anys després, Criquet Jove BCN va impulsar una petita lliga escolar amb equips procedents de quatre barris de Barcelona: Besòs, Poble-sec, Raval i Trinitat Vella; i, sense saber-ho, van encendre l’espurna que assentaria les bases del futur esportiu de la ciutat.