El 19 de febrer, els carrers de Barcelona s’ompliran d’atletes de primer nivell, esportistes, famílies, amic i amigues amb un únic motiu en comú, l’eDreams Mitja Marató de Barcelona. La prova anual de 21,0975 quilòmetres de circuit ràpid, monumental i urbà que, any rere any, s’ha acabat convertint en una gran jornada de l’esport, tant a nivell nacional, com a nivell internacional, ja que hi participaran esportistes de 101 nacionalitats diferents.
La Mitja, certificada per la IAAF amb la insígnia Gold Label, enguany incorpora una gran representació femenina. 7.350 dones, un 35% del total de les persones inscrites, cremaran l’asfalt de la capital catalana aquest diumenge. Es tracta d’una edició sense precedents que respon a la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona a seguir promocionant i fomentant l’esport femení per tal d’arribar a assolir la paritat en el sector fisicoesportiu.
D’entre les corredores, destaca un important cartell d’elit que aterra a la ciutat preparat per guanyar-ho tot. La keniana Florence Kiplagat va trencar el rècord del món a la prova del 2015 amb un temps d’1:05:09, aquest any, en la 33a edició de l’eDreams Mitja Marató Barcelona, la keniana Joyciline Jepkosgei i l’etíop Genzebe Dibaba s’enfrontaran per superar la marca i alçar-se amb un nou rècord.
Jepkosgei no té només com a objectiu fer-se amb la victòria de la Mitja barcelonina, sinó que el seu entrenament apunta a guanyar la Zurich Marató Barcelona el proper 19 de març. La possibilitat de superar a Dibaba, juntament amb la seva gran trajectòria com a corredora: plata mundial a la Mitja Marató de València 2018, tres rècords mundials en els 10, 15 i 20 quilòmetres en la Mitja de Praga 2017, i guanyadora de les maratons de Londres 2021 i Nova York 2019; la posicionen com a una de les figures claus de l’atletisme internacional.
Per altra banda, l’estrellat de Genzebe ve de família. El 1992, als Jocs Olímpics de Barcelona, la seva cosina, Derartu Tulu, es va convertir en la primera dona de l’Est africà en aconseguir un or olímpic. L’etíop ja va estar a punt de competir en la Mitja Marató de l’any passat, però es va lesionar abans de la prova. No obstant, va recuperar-se ràpidament i a l’octubre va debutar amb èxit a la marató d’Amsterdam, on va fer un temps de 2 hores i 18 minuts. A això se li han de sumar les seves plusmarques mundials en 1.500, 3.000 i 5.000 metres i el seu objectiu actual de competir a l’eDreams Mitja Marató 2023 com a antesala prèvia a la marató que disputarà a l’abril a Londres.