En aquest 8 de maig, Dia Internacional del Càncer d'Ovari, posem l'accent en la rellevància d'incorporar l'activitat física i l'esport en la vida quotidiana per prevenir aquesta malaltia en dones.

08/05/2023

L'exercici regular com a mitjà de prevenció del càncer d'ovari en la població femenina

La pràctica continuada d'exercici físic ha estat vinculada a una disminució del risc de sofrir càncer d'ovari, segons diversos treballs de recerca. Aquest tipus de càncer, situat com el vuitè més freqüent entre les dones segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), representa una de les majors causes de mort per càncer ginecològic. Com la detecció precoç d'aquesta malaltia sol ser complicada, la qual cosa agreuja el diagnòstic i el tractament, la prevenció és fonamental.

 

Científics i científiques de tot el món han investigat durant dècades com l'activitat física contribueix a la prevenció del càncer d'ovari. Un dels estudis publicats a la revista "British Journal of Cancer" va posar de manifest que les dones que realitzaven exercici moderat o vigorós durant almenys 150 minuts setmanals tenien un risc notablement menor de patir aquest tipus de càncer en comparació amb les dones amb un estil de vida sedentari.

 

Incorporar l'exercici físic a la vida diària, a més, ajuda a mantenir un pes saludable i a regular les hormones implicades en el desenvolupament del càncer, alhora que es reforça el sistema immunitari. Així mateix, aquest hàbit redueix el temps que passem assegudes, un altre factor de risc associat a l'aparició de diversos càncers i altres malalties.

 

Per altra banda, un estudi de la Universitat de Tel Aviv va evidenciar que l'exercici d'alta intensitat podria funcionar com a "protecció" contra el càncer metastàtic. Aquesta recerca va analitzar dades d'un estudi epidemiològic amb 3.000 persones sanes i dades d'un model animal (ratolins) sotmesos a un programa d'exercici intens. Els resultats van ser contundents: les persones que realitzaven exercici aeròbic d'alta intensitat de manera regular presentaven un 70% menys de probabilitats de patir càncer metastàtic que aquells que no feien exercici.

 

Els investigadors i les investigadores van assenyalar que la intensitat de l'exercici incrementava la quantitat de receptors de glucosa en els òrgans interns, augmentant l'absorció de glucosa i la seva conversió en energia. Això provocaria una major competència per la glucosa entre els òrgans i les cèl·lules canceroses, limitant l'energia disponible per a la metàstasi.

 

Encara que aquests estudis proporcionen informació valuosa sobre la prevenció del càncer a través de l'exercici, els i les expertes adverteixen que la pràctica d'activitat física no ha de ser considerada com a substitutiu dels tractaments mèdics convencionals. En canvi, es recomana com a complement per millorar la salut i la qualitat de vida de la població.

Share in social networks