El Ministeri de Treball convoca ajudes per impulsar l’economia social fins al 31/01

Les ajudes, per valor de 99,3 milions d’euros, es poden demanar fins al 31 de gener.

..
13/12/2022 - 19:10 h - Empresa Ajuntament de Barcelona

Les ajudes, per valor de 99,3 milions d’euros, es poden demanar fins al 31 de gener (informació sobre ampliació de termini a l’enllaç). Estan especialment orientades per a PIMES de l’Economia Social i Solidària (ESS) i volen fomentar la transformació socioeconòmica des d’una perspectiva innovadora.

El Ministeri de Treball i Economia Social ha publicat la convocatòria d’ajudes per a l’impuls de l’Economia Social dotada amb 99, 3 milions d’euros, que es poden executar amb projectes d’aquest any i del 2023.

El principal objecte d’aquests ajuts, que es poden sol·licitar fins al 31 de gener, és fer créixer i consolidar aquest teixit econòmic inclusiu i sostenible que representen totes les empreses de l’ESS, des de cooperatives fins a societats laborals o empreses d’inserció, confraries de pescadors, centres especials de treball o fundacions. Totes aquestes empreses i entitats generen actualment a Espanya més de dos milions de llocs de treball de manera directa i indirecta.

Enfocament innovador

Aquests ajuts constitueixen la inversió més gran del Ministeri de Treball i Economia Social dins del PERTE de l’Economia Social i les Cures, un Projecte Estratègic dotat amb més de 800 milions d’euros. Aquesta inversió és una aposta per la innovació adreçada fonamentalment a les PIME de l’ESS amb activitat econòmica en l’àmbit de la inclusió social i laboral de col·lectius vulnerables, de la cura de persones grans i dependents o de la sostenibilitat social i mediambiental. També relacionada amb l’emprenedoria col·lectiva i la transformació empresarial o amb la modernització i la innovació tecnològica amb impacte social i en l’àmbit rural.

Les actuacions que es presentin a aquesta convocatòria hauran de ser d’àmbit estatal, la qual cosa a la pràctica es tradueix que es puguin desenvolupar en més d’una comunitat autònoma. A més, s’hauran d’emmarcar en algun dels cinc programes següents:

TRANSFORMA_CA: Projectes que generin i mantinguin ocupació en empreses viables que travessen dificultats o sense relleu generacional i que es transformin en una empresa de l’ESS, gestionada, per exemple, pels seus treballadors i treballadores.

INICITATIVA_CA: Projectes que creïn i consolidin entitats del teixit productiu de l’Economia Social i Solidària de forma innovadora i incidint en el relleu generacional i l’emprenedoria juvenil.

IMPULSA-TEC: Projectes de modernització tecnològica a les empreses o entitats de l’ESS, ja sigui mitjançant la creació de plataformes digitals o l’automatització de procés o l’ús d’eines tecnològiques que aportin benestar a la ciutadania, especialment a zones rurals.

ALIANCES_CA: Projectes per promocionar xarxes de cooperatives, societats laborals i altres fórmules de l’Economia Social per oferir serveis integrals a la ciutadania.

SOSTENIBLE_CA: Projectes d’impuls de transicions sostenibles i inclusives d’empreses de l’Economia Social, amb una incidència especial en el suport de col·lectius en situació de vulnerabilitat.

Tota la informació relativa a la convocatòria, inclusivament terminis de les sol·licituds i possibles entitats beneficiàries, així com la intensitat i les quanties dels ajuts es poden consultar a la pàgina web del Ministeri de Treball i Economia Social.