Paral·lel 62, l’espai municipal per fomentar la música, i més, des de l’ESS

També fomentarà la dansa i altres disciplines escèniques

..
07/11/2022 - 09:29 h - Cultura i lleure Ajuntament de Barcelona

L’històric espai de l’Avinguda Paral·lel, ara anomenat Paral·lel 62, és el nou equipament que, des de l’Economia Social i Solidària i amb titularitat municipal, vol fomentar la música, la dansa i altres disciplines escèniques. L’objectiu també és enfortir el teixit cultural i veïnal del barri.

 L’espai és gestionat per la Unió Temporal d’Empreses formada per la Sala Upload i les cooperatives Quesoni i L’Afluent, que va guanyar el concurs municipal, i que vol sumar a la història de la mítica sala del Paral·lel, conscient del seu valor patrimonial i històric per a la vida cultural de la ciutat.

Un aspecte important del projecte és la seva governança horitzontal i la forma de treballar des de i per l’Economia Social i Solidària (ESS). Així, oferirà els seus serveis a partir de proveïdores de l’àmbit i integrarà els col·lectius que en formen part a la gestió de l’espai i a la governança de manera orgànica. La intenció és crear nous llocs de treball, implicar les entitats a la governança i a la participació del projecte. La transició dels serveis serà gradual i ja ha començat amb el servei de venda d’entrades en línia, a través de Tickètic, la tiquetera cooperativista i sense ànim de lucre, o la cuina, amb Abarka, una cooperativa sense ànim de lucre d’iniciativa social, que neix de la necessitat d’autoorganitzar-se com a persones migrants i racialitzades.

El projecte està destinat a la música, la dansa i a altres disciplines i també impulsa i col·labora en projectes socioculturals de Barcelona. Ho fa impulsant una visió intercultural que trenqui amb diferents hegemonies socioculturals i econòmiques. Així, acollirà projectes que generin un diàleg amb altres disciplines artístiques, com la dansa, el circ o el teatre. El nou equip treballarà per continuar col·laborant amb programacions que ja han passat per l’espai com el Festival Grec, el Primavera Sound i per sumar-se al Barcelona Acció Musical (BAM) i es vetllarà per conservar el públic que fins ara havia freqüentat la sala, mantenint propostes impulsades per la gestió anterior.

Però, a més, Paral·lel 62 treballarà en xarxa amb entitats i associacions del territori, per promoure i acompanyar el talent local del Raval, el Poble-sec, Sant Antoni i la resta de la ciutat. En aquest sentit, la sala Club acollirà una programació estable al barri amb propostes emergents i de km 0. El nou projecte cultural promourà beques destinades a la producció de directes, la gravació en estudi, la producció audiovisual, a la creació i composició, entre d’altres.

Aviat, Paral·lel 62 s’integrarà en la Xarxa de Cases de la Música, un projecte sociocultural que té com a objectius promoure la formació, la creació, l’exhibició i la difusió de la música popular i moderna a tot Catalunya. Les Cases de la Música complementen les infraestructures culturals municipals mitjançant l’organització d’activitats, dirigides tant als artistes i als creadors, com al públic en general.

Sobre l’espai

L’edifici manté dues sales per a concerts i espectacles, una cuina professional, un estudi de gravació actualment sense equip i diverses sales de petit format que poden acollir formacions, trobades associatives i tallers. La versatilitat dels espais i els seus usos són una gran oportunitat per atraure públic molt divers:

  • La Sala Gran, l’espai principal i més versàtil, consta d’una platea, un primer pis amb llotges laterals i frontal, i un segon pis amb amfiteatre i llotges laterals. També disposa de cinc camerinos i servei de barra a platea.
  • Sala Club. Un espai de petit format, amb vistes privilegiades de l’avinguda del Paral·lel.
  • Vestíbul, un aparador al barri i a la ciutat, es vol transformar en un nou espai per activitats als barris propers.
  • Després d’anys d’inactivitat, s’està impulsant un projecte de restauració amb Abarka que ofereixi un servei singular més enllà del mateix projecte de Paral·lel 62.
  • Sala per formacions, tallers i trobades per associacions i entitats del territori.
  • Estudi de gravació. Encara inactiu, l’objectiu és equipar-lo i posar-lo en marxa amb una entitat que dinamitzi i gestioni l’ús.

Paral·lel 62 vol fomentar la participació i l’intercanvi cultural més enllà de les parets de l’espai i obrir-se al barri del Raval i a la ciutat.

.. ..