Estratègia #ESSBCN2030
Què és l'Estratègia 2030
L’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 (Estratègia #ESSBCN2030) és l’expressió del treball conjunt i el compromís de l’àmbit i teixit ciutadà de l’ESS de Barcelona i les polítiques d’ESS municipals. És fruit del treball conjunt de 203 persones i 147 entitats de l’ESS, les quals van generar més de 500 propostes.
A més, el document també ha tingut en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. La seva versió definitiva fou aprovada el 16 de setembre de 2020 per l’Àmbit Participat i a partir d’ara serà el full de ruta per a les polítiques públiques municipals i els actors de la ciutat de l’ESS durant els anys vinents.
El 23 de juny de 2021, l’Estratègia va esdevenir Acord de Ciutat per l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 (Acord #ESSBCN2030). Aquest acord també suposa la creació de l’Espai conjunt de participació que dona continuïtat i reforça el procés participatiu engegat. Aquest espai de l’àmbit de l’ESS i l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Serveis d'Economia Cooperativa, Social i Solidària, afavoreix el treball conjunt i la governança compartida de l’Estratègia #ESSBCN2030, en la línia d’altres espais similars del consistori.
Actualment, està obert el procés d’adhesió per empreses, iniciatives i organitzacions de l’Economia Social i Solidària de Barcelona que vulguin formalitzar la seva participació.
Les entitats de l’ESS i l’Ajuntament de Barcelona van establir un model de participació i governança per articular la participació de les iniciatives adherides, organitzar la presa de decisions, estructurar l’intercanvi d’informació i definir els espais on es desenvoluparà i avaluarà l’Estratègia. Aquest darrer objectiu és important per tal d’adaptar-la a la realitat i les necessitats canviants.
Hi ha dos nivells de participació i presa de decisions: el de les organitzacions promotores, que han participat activament en l’elaboració de l’Estratègia; i les adherides, per a empreses, organitzacions i entitats (amb vinculació total o parcial amb l’ESS) que l’incorporen a les seves realitats.Les organitzacions promotores s’articularan, a més, en tres espais de treball.
L’estratègia #ESSBCN2030 estableix 8 línies estratègiques generals que interpel·len diversos sectors econòmics considerats clau per resoldre els principals problemes de la ciutat. A través d’una trentena d’indicadors, el document es marca fites per:
- Augmentar el pes de l’ESS en l’economia de la ciutat,
- Posicionar-la com una realitat de prestigi per a Barcelona,
- Crear estructures estratègiques que l’enforteixin,
- Estendre-la de manera homogènia per tots els barris i districtes,
- Generar més marcs de coproducció de polítiques públiques amb l’ESS,
- Contribuir a prevenir i reduir les desigualtats socials dins de la ciutat,
- Desenvolupar palanques que impulsin l’Estratègia, com serien el consum conscient i transformador o la compra i contractació pública responsable, per exemple, i
- Transversalitzar els reptes de l’economia digital, l’economia feminista, les migracions i la transició energètica i ecològica, a més d’atorgar més protagonisme a la joventut.