La tornada a l’escola

Les famílies amb menors d’edat es troben amb una despesa molt important el mes de setembre per la tornada a l’escola. Aquest any, amb una inflació superior al 10% i l’increment dels preus d’algunes matèries primeres com el paper, la tornada a l’escola tindrà un major impacte en el pressupost familiar.

Diferents estudis sitúen el cost mitjà per alumne de la tornada a l’escola entre els 400 i els 500 euros, un 5% superior al curs passat.

Per alleugerir aquesta despesa, alguns suggeriments a tenir en compte a l’hora d’obtenir tot el necessari per a la tornada a l’escola són:

  • Fer una llista detallada de tot el necessari amb el corresponent pressupost, per tal de no comprar res que no sigui estrictament necessari i no sortir-se de la llista ni del pressupost.
  • Abans de comprar, estudiar la possibilitat de reutilitzar el material quan sigui possible o adquirir-lo de segona mà (llibres de text, equipacions, motxilles, altres materials…). Aquest pot provenir d’altres germans/es més grans o d’alumnes de cursos superiors.
  • Comprovar si la pròpia escola ofereix el servei de préstec dels llibres de text, una opció més econòmica que la compra.
  • Preguntar si la Comunitat Autònoma, l’Ajuntament del municipi o el Consell escolar corresponent ofereixen beques o ajust i si ens hi podem acollir. Per exemple, l’Ajuntament de Barcelona disposa d’un lloc web sobre educació on podem trobar tota la informació sobre beques, subvencions, ajudes, etcètera.
  • Aprofitar les promocions i descomptes que ofereixen alguns establiments i comparar preus. Això sí, comprar només allò que sigui realment necessari i que hàgim pressupostat, sense deixar-nos enlluernar per les ofertes.
  • Avui en dia un gran nombre de botigues i establiments ofereixen l’opció de pagar a termini. Com a norma general no és una bona idea, perquè els pagaments fraccionats ens poden fer gastar més del previst. Però si no tenim altra opció, ens hem d’assegurar que el finançament sigui sense interessos i no hem de comprar un producte més car del que havíem pensat.

Finalment, també hem de tenir en compte que durant el curs apareixen altres despeses de material, activitats extraescolars, excursions, casals d’estiu, etcètera. Aquestes despeses les hem de preveure amb temps, incloure-les al pressupost anual i seguir els consells anteriors perquè no suposin un trasbals per la nostra economia familiar.

Scroll to Top