Quins són els teus drets laborals i com exercir-los

Totes les persones treballadores tenen un conjunt de drets en l’àmbit laboral. Alguns dels més destacats són aquests:  

  • Dret a l’ocupació efectiva, és a dir, a realitzar la feina per la qual la persona ha estat contractada. 
  • Dret a la promoció i formació, per afavorir el desenvolupament professional de la persona en l’àmbit de l’empresa.
  • Dret a la no discriminació per raó de sexe, estat civil, edat, origen racial o ètnic, condició social, religió, idees polítiques, orientació sexual, afiliació sindical, discapacitat. 
  • Dret a la integritat física, la salut i la seguretat en el treball.
  • Dret al respecte a la intimitat i a la dignitat personal
  • Dret a la remuneració especificada en el contracte laboral.

A part dels drets indicats anteriorment, els set drets laborals bàsics recollits a l’Estatut dels treballadors són el dret al treball i a la lliure elecció de la professió o ofici, el dret a la lliure sindicació, el dret a la negociació col·lectiva, el dret a l’adopció de mesures de conflicte col·lectiu, el dret a la vaga, el dret de reunió, i el dret d’informació, consulta i participació en l’empresa.

Hi ha moltes persones que no coneixen els seus drets laborals, o no saben com exercir-los. 

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Barcelona ofereix a través de Barcelona Activa els Punts de Defensa dels Drets Laborals

En aquests Punts podràs rebre assessorament sobre els teus drets laborals en general, o sobre temes concrets: el teu contracte laboral, el conveni del sector on treballes, com actuar davant d’un problema o conflicte amb l’empresa o empleador, etcètera. Aquest assessorament pot ser telefònic, presencial o en sessions informatives en grup. Per a més informació o per demanar cita truca al 900 533 175.

Per a les persones joves fins als 35 anys, el Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona ofereix la Guia Jove Laboral i tot un seguit de serveis específics on els joves poden rebre orientació en recerca de feina i autoocupació. Pots consultar tota la informació als Punts d’assessorament laboral.

Scroll to Top