Què és el consum responsable i com practicar-lo

L’època de les compres nadalenques, que cada cop és més extensa, des de novembre (amb el Black Friday i el Cyber Monday), passant pel mes de desembre (amb els amics invisibles, els dinars i sopars de Nadal, el tió i el Pare Noel) i arribant al mes de gener (amb els Reis Mags i les rebaixes d’hivern), són els mesos de major consum de tot l’any.

Alhora, cada vegada hi ha més persones preocupades en practicar un consum responsable. Per això, aquest és un bon moment de l’any per a aturar-se a pensar què és i com es pot consumir de manera responsable.

Per contestar aquestes preguntes i moltes altres relatives al consum responsable, l’Ajuntament de Barcelona compta amb l’Espai Consum Responsable. Aquesta iniciativa es va crear per estendre una nova cultura del consum, més conscient i compromesa amb les persones i el medi ambient. Més en detall, el consum responsable: 

  • És una proposta que anima a les persones, als grups i la societat a prendre consciència dels efectes de les nostres pràctiques de consum.
  • Ens encoratja a incorporar, de mica en mica, nous hàbits que tinguin efectes positius tant en la nostra salut i qualitat de vida com en l’economia local, la societat i el medi ambient. 
  • Té una mirada a mitjà i llarg termini, que crida a la responsabilitat i organització tant individual com col·lectiva. 
  • Té l’objectiu de donar valors i pràctiques de consum que ajudin a repensar i a transformar el model socioeconòmic i la societat.

També destaca els nou principis en què es basa el consum responsable: l’economia social i solidària, l’alimentació agroecològica, la proximitat, la cura de les persones, el bon viure, una gestió democràtica, un comerç just, una producció sostenible, i la prevenció de residus. 

En aquest sentit, recordem que fins al 30 de desembre la Plaça de Catalunya de Barcelona és l’escenari de la setena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, que compta amb 29 casetes més l’Espai Consum Responsable, amb un ampli ventall d’artesania, roba i altres complements tèxtils, cultura, llibres, alimentació, cosmètica i joguines.  

Scroll to Top