Què són el TIN i la TAE?

Moltes vegades quan anem a comprar alguna cosa ens ofereixen fer-ho en “còmodes terminis”, mitjançant un finançament. I és quan ens trobem el TIN i la TAE.

Sovint escoltem que allò important és la TAE, però per què? Què són el TIN i la TAE? I què hi ha al darrera de les ofertes amb interessos del 0%?

  • TIN (Tipus d’Interès Nominal): És el preu que paguem per al préstec, és a dir, els diners que hem de pagar al banc a canvi dels diners que ens ha deixat (a part de retornar el capital).
  • TAE (Taxa Anual Equivalent): Són tots els diners que pagarem pel capital que ens han prestat. La TAE inclou el TIN, les comissions i les despeses de l’operació.

Exemples reals que podem trobar quan anem a comprar:

Objecte Preu A retornar en Quota mensual Despeses gestió TIN TAE*
Patinet elèctric 499 € 3 mesos 166,33 € 14,97 € 0%  20,1%
Telèfon mòbil 599 € 12 mesos 49,92 € 0 € 0% 0%
  • En els dos casos veiem un TIN del 0%, però en canvi la TAE és molt diferent degut a les despeses de gestió (o comissions), que a vegades s’amaguen a la lletra petita.
  • Igualment en tots dos casos estem contractant un crèdit, ens estem endeutant i això té unes conseqüències:
    • És molt important saber què tenir en compte abans d’endeutar-nos per comprar. Entre altres coses, comprar a crèdit modifica el nostre pressupost en incorporar una despesa fixa (la quota mensual del préstec) que haurem de pagar durant mesos i potser anys, i que no sempre resulta tan “còmode”.
    • També hem de tenir present que quan comprem a crèdit ens estem fent clients d’una financera, encara que no paguem interessos. Des del moment en que cedim les nostres dades començarem a rebre múltiples trucades, e-mails i SMS en les quals ens convidaran a contractar altres crèdits en unes condicions menys favorables.

*Podem utilitzar els simuladors del Banc d’Espanya per calcular les quotes, la TAE, el termini o altres condicions d’una operació creditícia.

I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.

Scroll to Top