En aquestes dates moltes persones celebren la festa de Halloween, on s’expliquen històries de por, es fan túnels del terror i la gent es disfressa amb motius terrorífics.
En l’àmbit de les finances personals també hi ha “personatges” que fan por, com les despeses fantasma i les despeses vampir, que tenen la capacitat de fer-li molt de mal a la nostra economia.
Què són les despeses fantasma?
Són serveis que contractem i que anem pagant tots els mesos, gairebé sense adonar-nos-en. Encara que no siguin massa necessaris o els fem servir poc, els mantenim perquè ens semblen imports assumibles. El seu impacte en el pressupost pot arribar a ser important.
Els exemples més típics són les subscripcions a serveis de streaming per veure pel·lícules i sèries o per escoltar música, la quota del gimnàs, aplicacions i funcionalitats del telèfon mòbil que sumen a la tarifa uns cèntims o uns euros cada mes, etcètera.
Com pots plantar cara a les despeses fantasma:
- Revisa totes les teves quotes i subscripcions i pregunta’t si realment en fas ús i les necessites.
- Comprova les tarifes de telefonia, televisió de pagament, i altres, per comprovar si estàs pagant complements que no utilitzes o que desconeixies.
Què són les despeses vampir?
Són despeses que no hem contractat o que hem contractat sense ser-ne conscients. També poden ser despeses derivades d’avaries i problemes de manteniment.
Moltes despeses vampir estan relacionades amb els subministraments de la llar (aigua, llum i gas). Per exemple, una potència energètica excessiva al contracte de la llum o un servei de manteniment que no fem servir i que no sabíem que es pot donar de baixa.
També ho són les fuites d’aigua (aquella aixeta o cisterna que va perdent gotes i mai no arreglem), electrodomèstics antics o avariats que funcionen malament i consumeixen molta electricitat, finestres que no tanquen bé i que ens fan gastar més diners en escalfar la casa, etcètera.
Com pots evitar les despeses vampir:
- Revisa totes les tarifes dels subministraments i mira si tens contractat allò que realment necessites i res més. Pots demanar cita als Punts d’Assessorament Energètic (PAE) perquè t’ajudin.
- Comprova el bon funcionament de les fonts d’energia i les instal·lacions de la casa. La reparació d’allò que no funciona i un bon manteniment t’ajudarà a estalviar diners al llarg del temps.
I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.