Les ciències ens ajuden a comprendre el món, a entendre perquè passen alguns fenòmens. Aprofitant la pròpia curiositat que té l’infant hem de potenciar que es facin preguntes mentre observen, experimenten i manipulen els diferents materials i quines “coses” passen quan s’interacciona amb ells.
Hem ampliat aquestes experiències amb el préstec del “Niu Volant” que fa el Museu de Ciències naturals de Barcelona i que conté diferents propostes didàctiques amb materials biològics i geològics.
- A través de la distribució de l’espai i dels materials, busquem provocar la curiositat, interès i ganes d’investigar dels infants donant valor a les seves habilitats i capacitats.
- Establim en primer lloc un joc lliure fet que ens permet observar i ens dóna la seguretat que les accions dels infants no estan totalment influïdes pel que nosaltres podem fer o dir.
- Si donem un temps per satisfer la curiositat inicial, la investigació passa a ser més curosa i hi ha més predisposició a l’escolta i al diàleg.
- El nostre paper és el d’acompanyar per observar i donar valor al fer i saber dels infants, respectant els seus interessos.
- Proposem converses, apropem altres materials i llibres, animem a observar, comparar i anar més enllà fent preguntes que provoquin el pensament dels infants, convidant-los a interactuar i buscar possibles solucions més que no pas donant respostes concretes.