Inauguració de l’Escola Bressol Municipal Leonor Serrano

Leonor Serrano, defensora de l’educació de les nenes i de la primera infància,va centrar la seva trajectòria en l’educació de la primera infància i en la defensa de l’educació integral de les nenes i de les joves

L’Escola Bressol Municipal situada al carrer de Cartagena, 159, porta el nom de Leonor Serrano en homenatge a aquesta pedagoga i advocada, una de les grans defensores de l’educació integral de les nenes i dels drets de les mares treballadores. La inauguració de la nova EBM Leonor Serrano té lloc divendres dia 9 de novembre de 2018, a partir de les 16.00 hores.

La mesura segueix la línia de nomenar els espais públics de l’Eixample amb noms de dones. En aquesta línia, l’equip docent de la pròpia escola bressol va ser qui va proposar que el centre educatiu portés el nom de Leonor Serrano en ser una dona dedicada a la pedagogia de la primera infància, defensora dels drets de les mares treballadores, de la conciliació entre la vida laboral i familiar, i de l’educació integral de les nenes. La proposta va ser aprovada per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona i pel Districte de l’Eixample.

Serrano va néixer a Hinojosas de Calatrava, a Ciutat Real, el 1890, i va ser una de les primeres inspectores de primer ensenyament l’any 1913, destinada a Barcelona. Becada per l’Ajuntament de Barcelona, va viatjar a Roma on va rebre formació amb Maria Montessori.  Al llarg de la seva carrera, va centrar la seva atenció en l’educació de la primera infància, la necessitat que l’educació que rebien les dones tingués un caràcter integral, i el reconeixement del treball femení i d’un salari just.

En tornar de Roma, va ser traslladada a Saragossa on va estudiar Dret. Va tornar a Barcelona el 1930 i a la República es va convertir en una de les principals veus a favor del vot femení. L’any 1933 va publicar el que és el seu llibre més conegut, “Diana o la Educación de una niña”, sobre l’educació de les nenes i la coeducació com a eix fonamental en la formació dels infants. Després de la Guerra Civil va ser suspesa de feina i sou com a mestra, i va sobreviure impartint classes. Va morir l’any 1942.

Compartiu aquest contingut