La Escocesa
c/ Pere IV, 345
08020 Barcelona
Metro: L2 (Bac de Roda) L4 (Selva de Mar)
Bus: 7, H14, V27, V29, 56, 60, 192, N11
Tram: T4, T5, T6
Bicing
De 10h a 14h de dimarts a divendres
1.071 m²
Arts visuals contemporànies
Una antiga fàbrica del Poblenou que acull artistes visuals per fer estades en residència i es caracteritza per la llibertat creativa, la reapropiació de la tecnologia analògica i el desenvolupament de projectes comunitaris.
La Escocesa és una fàbrica oberta de creació analògica que dóna cobertura a les necessitats dels artistes en les diverses fases de la seva trajectòria oferint espais de treball i recursos pel desenvolupament de projectes. Aquest context de creació analògica comporta la reutilització de la baixa tecnologia com a element clau per la reapropiació dels processos creatius i de la seva temporalitat orgànica. L’experiència al centre, tant individual com col·lectiva, es fa palesa en una forma emancipadora, democràtica i horitzontal. La llibertat creativa i el trencament de marges disciplinaris s’associa a la utilització d’aquesta maquinària fabril que comporta les imperfeccions d’un tractament no digital.
Objectius
Oferir a la comunitat artística espais de treball per a la recerca, experimentació i desenvolupament de les seves pràctiques artístiques.
Promoure una experiència col·lectiva que vinculi els agents creadors amb l’espai, fent del centre un espai de constant circulació d’idees i processos creatius entre residents i usuaris.
Convertir La Escocesa en un centre d’experimentació artística atractiu per la comunitat artística i cultural de la ciutat.
Oferir un entorn de treball per l’autoproducció analògica que utilitzi la baixa tecnologia com a element clau per la reapropiació dels processos creatius.
Proporcionar elements de formació tant als residents del centre com, en general, a la comunitat artística i cultural de la ciutat.
Potenciar el creixement i la visibilitat dels artistes que formen part de La Escocesa a través de mostres col·lectives en centres expositius de la ciutat.
Desenvolupar un programa de residències d’intercanvi amb entitats i artistes internacionals per a l’ampliació de contactes i recursos pels creadors.
Treballar en l’encaix territorial amb el barri del Poblenou i amb la ciutat de Barcelona en general.
Sala taller d’arts visuals
- 20 sales:
- Tallers de 30 m² de mitjana
- Sala de reunions de 60 m²
- Tallers amb llum natural que permeten el treball de materials i el treball en gran format.
Sala d’exhibició d’arts visuals
- Una sala de 82,5 m². Amb llum natural, accessibilitat i il·luminació per exhibició.
Taller per al treball de materials
- Taller de fabricació analògica (risografia)
- Taller d'eines
Espai d'oficina i reunió
Cuina
Àrea de descans
Terrassa o pati exterior
Beques
Residències
Programes i activitats internacionals
Cursos de formació
Lloguer d'espais
Lloguer de material
Mostres
Assajos oberts
Seminaris i conferències
Jornada de portes obertes al públic
Història
La Escocesa és avui una fàbrica recuperada, reoberta i posada en funcionament per un grup d’artistes que als anys 90 van decidir reinterpretar l’ús de la factoria i posar en dubte alguns dels seus principis rectors alienants. Avui és un centre de creació que dona importància a la matèria i a l’acció manual posant èmfasi en una reivindicació per la llibertat i la creativitat, invertint els processos que, des de la Revolució Industrial, havien posat la força de producció i els temps naturals al servei de la màquina.
La Escocesa és un dels exemples del passat industrial del Poblenou, que inicia la seva activitat fabril a mitjans del segle XIX. El 1984, degut a la crisi del tèxtil cessa l’activitat industrial de Johnston, Shields & Cia. i es crea la Lace Bobinet SA per part dels treballadors de la fàbrica que continuen amb l’activitat fins al 1998. L'any 2008 dues naus del complex industrial passen a ser de titularitat pública, i és aleshores quan l'Associació d’Idees EMA, formada per artistes residents entra en contacte amb l'Institut de Cultura i La Escocesa passa a formar part de les Fàbriques de Creació.
Projecte arquitectònic
NUG arquitectes [Amadeu Santacana + Umberto Viotto]