/UNZIP Arts Visuals al Prat
/UNZIP és el programa d’arts visuals de l’Ajuntament del Prat de Llobregat que desenvolupa les accions de suport a la creació i mediació de les arts visuals a la ciutat. Una d’aquestes accions és la convocatòria Arts Visuals /UNZIP 2019. El programa s’activa des d’un conjunt d’equipaments municipals (Centre d’Art Torre Muntadas, Centre Cívic Jardins de la Pau i Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa) i centres col·laboradors (Escola d’Arts del Prat, entre d’altres).
Disciplina artística i característiques del projecte
Arts visuals. Comprèn projectes de belles arts, imatge, audiovisual, disseny, il·lustració, arquitectura, performance, art sonor, etc. Poden presentar-se també propostes híbrides i multidisciplinàries.
És important establir relacions entre els projectes i els diversos contextos del Prat (educatiu, social, ciutadà, geogràfic, etc.).
En les propostes, és possible plantejar relacions amb altres branques de coneixement (astronomia, esport, medicina, gastronomia, ecologia, etnografia, etc.).
A qui va dirigit
A persones interessades en l’art, creadores i creadors visuals, i agents culturals, educatius i socials en general, sense límit d’edat, residents a Catalunya.
La modalitat de projecte d’exposició queda restringida a persones i col·lectius residents al Prat o que puguin justificar-ne la pertinença (en el cas dels col·lectius, han de complir aquest requisit com a mínim el 50% dels components).
Modalitats
S’atorgaran cinc ajuts, un per a cadascuna de les modalitats de la convocatòria.
Modalitat 1. Fotografia i societat
Projectes que incorporin l’ús de la imatge com a element essencial d’un treball d’investigació i reflexió social en l’entorn del Prat de Llobregat.
Es valora:
- La capacitat de proposar un ús crític de la fotografia a través d’un procés artístic i creatiu.
- La capacitat de captar, des de la mirada pròpia, aspectes de la realitat que ens envolta i generar coneixement i opinió sobre temes d’actualitat.
- El projecte es durà a terme des que s’adjudiqui fins a finals d’octubre.
Es presentarà els mesos de novembre i desembre, amb un plantejament expositiu de qualitat i adequat a les característiques de la sala i el seu context.
Impulsa: Centre Cívic Jardins de la Pau.
Modalitat 2. Art al barri
Projectes d’acció artística i comunitària que treballin els conceptes de barri, identitat i comunitat en els barris de Sant Jordi i Ribera Baixa.
Entenem per acció comunitària projectes que generen vincles i promouen relacions, entre les persones del territori, per a la transformació sociocultural del seu context quotidià i on els veïns i veïnes són els protagonistes del procés de canvi i millora.
Es valora:
- La capacitat del projecte de connectar amb les activitats i propostes que ja es realitzen i promouen des del centre:
- Les accions i intervencions a l’espai físic del centre que siguin el resultat d’un procés de cocreació amb diversos grups que treballen les diferents disciplines del DIY (Do It Yourself): scrapbooking, costura, patchwork, ganxet...
- Les accions i intervencions a l’espai físic del centre, al barri i a la ciutat, que siguin el resultat d’un procés de cocreació amb les comunitats i projectes del CC Ribera Baixa, per redefinir l’ús de la sala d’exposicions del centre, i que fan servir la mateixa sala com a espai laboratori.
- Les propostes de dinàmiques i dispositius artístics comunitaris que cogenerin propostes col·laboratives amb els diferents grups i entitats de l’equipament.
- La capacitat d’activar relacions i espais de diàleg per debatre sobre el barri que volem i el paper actiu que, com a veïns i veïnes, tenim en la seva transformació.
- Un procés que possibiliti l’intercanvi de sabers i nous coneixements i esdevingui enriquidor per a les persones participants.
Impulsa: Centre Cívic Sant Jordi - Ribera Baixa.
Modalitat 3. Projecte exposició (artistes i agents culturals)
Propostes d’exposició individual o col·lectiva a la Sala d’Art Josep Bages per a artistes i agents culturals del Prat (comissaris, mediadors, col·lectius, associacions, centres educatius, etc.). L’obra o projecte pot estar realitzada o no.
Es valora:
- Un plantejament expositiu que dialogui amb les característiques físiques, simbòliques, històriques, culturals i socials de la sala i el seu context.
- Concebre l’exposició com un laboratori i un camp de proves; un punt de trobada en què es puguin incorporar iniciatives i agents del territori, per activar relacions inesperades.
- La capacitat de compartir el projecte artístic amb amplis sectors de la ciutadania del Prat i connectar amb altres espais i interlocutors dels circuits artístics del país.
Impulsa: Centre d’Art Torre Muntadas.
Modalitat 4. Projecte deslocalitzat
Propostes que situen la pràctica artística en contextos no artístics i que generen intercanvis amb l’entorn en què s’ubiquen.
Es valora:
- La capacitat de generar imaginaris crítics i de redefinir les funcions i els límits de l’art.
- La possibilitat de propiciar dinàmiques, espais de relació i intervencions físiques o virtuals que vagin més enllà del desenvolupament puntual de la proposta.
- Les accions de presentació, participació o difusió del projecte s’hauran de generar des d’espais no institucionalitzats com a artístics; per tant, caldrà activar indrets alternatius (físics o virtuals).
Impulsa: Centre d’Art Torre Muntadas.
Modalitat 5. Projecte d’art i educació
Propostes que analitzin, investiguin i/o produeixin zones de contacte entre el món artístic i l’educatiu. Possibles camps d’acció dels projectes: associacions, agents i iniciatives socials, equipaments i serveis a la ciutat, centres i iniciatives educatives formals i no formals del Prat.
Es valora:
- El grau de coneixement i aproximació als contextos d’intervenció amb els quals es vol establir la col·laboració.
- La generació de processos de coaprenentatge i espais cooperatius d’ideació, negociació i producció entre els diferents participants i interlocutors.
- La generació de transferències de sabers, a partir d’experiències artístiques i educatives, entre la producció artística, el teixit educatiu i la realitat social i ciutadana.
- L’activació dels contextos educatius i socials com a focus de reflexió i producció cultural.
Impulsa: Escola d’Arts del Prat.
Acompanyament i compromisos
Trobades globals i procés d’acompanyament
Amb la presentació a la convocatòria, els artistes i col·lectius accepten el compromís d’assistir a les 3 trobades globals dels projectes de la convocatòria /UNZIP Arts Visuals 2019 (dissabtes a confirmar) i a una jornada de presentació conjunta a la ciutat (dissabte a confirmar).
Els artistes es comprometen a realitzar 4-5 sessions amb l’equip d’acompanyament de la seva modalitat específica.
Dotació dels projectes
Cada un dels projectes seleccionats disposarà d’una dotació de 2.000 euros (impostos inclosos). En el cas de les modalitats que comporten una exposició, els costos de muntatge i producció de les peces estan inclosos en aquesta quantitat.
Una vegada seleccionats els projectes, se’n farà efectiva la realització a partir de la signatura d’un contracte entre un representant de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, o l’empresa concessionària del servei, i les persones responsables de les propostes seleccionades.
Els pagaments de cada proposta seleccionada s’efectuaran a partir de l’emissió d’una factura per part de les persones responsables de cada projecte, que assumiran les càrregues impositives que se’n derivin.
Compromisos
Els projectes es duran a terme al llarg de l’any 2019, en estreta col·laboració amb els equips d’/UNZIP amb qui s’acordaran els terminis, les condicions de seguiment del procés, la presentació de resultats i les formes d’exposició o presentació pública.
Més informació sobre Acompanyament i compromisos, aquí.
Data de sol·licitud
Fins al 28 de febrer de 2019
Selecció
Un jurat preseleccionarà dos o tres projectes per a cada modalitat que passaran a la fase de selecció. A la fase de selecció, es convocarà als responsables de cada projecte preseleccionat a una entrevista presencial on presentaran la seva proposta als equips que impulsen cada modalitat. Seran aquests equips els qui tindran la darrera paraula en la resolució de la convocatòria i estaran facultats per resoldre qualsevol contingència a aquestes bases.
Criteris generals de valoració
- L’interès, qualitat i coherència de l’obra i/o proposta.
- La viabilitat tècnica de la proposta i la capacitat de realitzar-la de les persones responsables.
- El coneixement o la referència entorn del Prat i el seu teixit cultural, educatiu i social.
- El grau d’implicació i de participació d’iniciatives i agents locals.
- La claredat i el nivell de concreció i adequació del dossier a les condicions de presentació i extensió de la proposta establertes a les bases.
Presentació de candidatures
Per presentar-se a la convocatòria cal la fitxa d’inscripció omplerta i un dossier digital en format PDF que contingui una descripció com més precisa millor (text i/o imatges):
1. Sobre el projecte:
- Breu descripció de la idea i marc conceptual del projecte (màx. 2.000 caràcters amb espais inclosos).
- Antecedents i fases de recerca i realització (màx. 4.000 caràcters amb espais inclosos).
- Estratègies per portar a terme el projecte i documentació del procés (màx. 4.000 caràcters amb espais inclosos).
- Proposta aproximada de formalització i difusió (màx. 4.000 caràcters amb espais inclosos).
- Propostes de relació del projecte amb el Prat (màx. 4.000 caràcters amb espais inclosos).
2. Informació tècnica i dossier d’obra:
- Calendari general.
- Recursos tècnics, humans i econòmics necessaris.
- Breu trajectòria de la persona o persones responsables de la proposta (màx. 2.000 caràcters amb espais inclosos).
- Annex d’obra recent. Entre 5 i 10 imatges de bona qualitat (màx. 4.000 caràcters amb espais inclosos).
Cal enviar les propostes per correu electrònic a: unzip@elprat.cat. Si no rebeu confirmació de l’enviament, truqueu al telèfon 93 478 22 37.
Informació de contacte:
unzip@elprat.cat
Tel. 93 478 22 37