Presentació

La millora de la seguretat viària comporta un compromís col·lectiu: polític, tècnic i ciutadà.

És necessària una política municipal decidida i explícita envers la reducció de les víctimes d'accidents de trànsit. Aquesta voluntat política s'ha de concretar en una sèrie d'actuacions preventives, correctores i tècniques aplicades a l'espai públic, especialment en els emplaçaments, situacions i col·lectius en què l'accidentalitat hi és més present. Cal continuar treballant pel manteniment i millora de la regulació i senyalització del trànsit, per la pacificació de l'espai públic i per la vigilància del compliment de les normes.

Ara bé, una ciutat segura és la que compta amb el compromís dels ciutadans per reduir el nombre de víctimes. L'eina més eficaç per prevenir els accidents és el canvi d’actitud dels usuaris de la via pública, el rebuig davant la sinistralitat i el convenciment que la bona convivència s’aconsegueix a través del respecte de la integritat física pròpia i de la resta de ciutadans.

En el XXè Fòrum per a la Seguretat Viària, "La reducció de víctimes d'accidents de trànsit en entorns urbans" estudiarem els nivells de sinistralitat d'Europa i realitzarem una anàlisi acurada del rol de la tecnologia en l'elaboració dels Plans Locals de Seguretat Viària i la seva aplicació en diversos municipis.

La reflexió s'encamina a dur a terme polítiques de seguretat viària que estableixin un marc global que plantegi la tendència a la reducció de la sinistralitat, fent especial èmfasi en la protecció dels usuaris més febles de la trama urbana, que són els vianants, els ciclistes i els motoristes.

La reducció de víctimes d'accidents de trànsit en entorns urbans

14 de novembre de 2013

Espai Francesca Bonnemaison (La Sala) - Sant Pere Més Baix, 7 (08003 Barcelona)