La Fundació Salut i Envelliment engega el test d'una nova aplicació de teràpia de reminiscència en centres i casals de gent gran a Barcelona i el Casal de Gent Gran del Baix Guinardó, hi ha participat.
La Fundació Salut i Envelliment col·labora en un projecte interuniversitari a Espanya i Portugal, que té com a objectiu el disseny i la posada en marxa d’una aplicació tecnològica per facilitar que les persones grans puguin fer teràpia de reminiscència basada en el patrimoni cultural immaterial, com a eina per a la promoció d’una longevitat mental saludable.
L'aplicació, que s'està testant al Casal de Gent Gran del Baix Guinardó i a l'associació de gent gran activa Nou Horitzó, a Barcelona, compta amb la participació de persones grans voluntàries que fan una sessió setmanal de teràpia de reminiscència individual, centrada en el patrimoni cultural immaterial, a través d'una tauleta. La teràpia de reminiscència basada en el patrimoni cultural immaterial ajuda a les persones grans a pensar en les experiències pròpies de la infància, l'adolescència i l'edat adulta mitjançant la presentació d'estímuls, com ara música, danses tradicionals i altres expressions de cultura popular, per tal de facilitar records i emocions que contribueixen a una longevitat mental saludable.
Les primeres sessions dutes a terme han tingut molt bona acollida per part dels centres i dels participants, que han mostrat el seu interès en continuar col·laborant en el projecte en les properes setmanes.
Un projecte multicèntric internacional i interuniversitari
Aquesta experiència servirà com a pilot per tal de millorar el primer prototip de l'eina. Una fase de test que també es farà properament a l'Institut Politècnic de Coimbra, Portugal, una de les altres institucions universitàries participants, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya, com a entitat investigadora principal. L’eina incorpora tècniques d’Intel·ligència Artificial que permeten adaptar l’aplicació tecnològica a les necessitats i preferències dels participants, així com avaluar les emocions dels propis participants mitjançant tècniques de visió por computador, aprenentatge automàtic i representació del coneixement.
La fase de test s'emmarca dins el projecte "Promoció d'una longevitat saludable a Espanya i Portugal mitjançant el desenvolupament d'una aplicació tecnològica de suport a la teràpia de reminiscència basada en el patrimoni cultural immaterial (LONG-REMI)", cofinançat per la Fundación General CSIC com a part del projecte “Programa para una Sociedad Longeva” (0551_PSL_6_E), pertanyent al Programa Interreg V-A España-Portugal (POCTEP) 2014-2020, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L'equip d'investigadors espera obtenir resultats a principis de 2022.
Al minut 6:50 podeu veure un video d'aquesta notícia.