Diumenge passat, 18 de desembre, va ser el dia del Migrant i a Retorn amb Oportunitats van voler celebrar-lo organitzant un taller dedicat als i les participants del programa.
Aquest taller, que va tenir lloc el dilluns 19 de desembre, naixia amb l’objectiu, per una banda, de crear un enllaç més fort de vinculació amb Barcelona Activa i els serveis infoJOVE de Barcelona i de suport a l’establiment d’aquestes persones a la ciutat i, per altra banda, de donar resposta a una inquietud que s’ha detectat en molts dels i les joves retornats que és l’acompanyament psicològic en aquest moment del retorn.
L’acte va ser en format virtual, pels i les joves que encara viuen a l’estranger i estan en el procés de retorn i, en format presencial al Convent de Barcelona Activa, pels i les participants del programa que es trobaven a la ciutat.
La trobada va constar de dues parts:
- La primera va ser un workshop titulat “Impacte emocional de l’emigració i el retorn” dirigit per la psicòloga Cristina Griñón, experta en psicologia migratòria i que tenia com a objectiu aportar les eines necessàries perquè els i les joves puguin treballar la seva adaptació en el retorn al dia a dia. Els i les participants, ben aviat, es van anar sentint més còmodes en el grup i de seguida van anar compartint experiències viscudes. Tots van coincidir que en la seva experiència migratòria, el moment de marxar els hi abocava imatges i sentiments positius: il·lusió, reptes, noves amistat, noves experiències. Però llavors arribava un moment que hi havia la necessitat de tornar perquè tots aquells reptes es feien feixucs. I aquest és on moltes vegades sorgia el problema, en el moment del retorn. La Cristina Griñón els hi va donar eines per tal de poder afrontar aquesta tornada d’una forma més satisfactòria, com buscar grups de recolzament com els amics o la família, altres persones que estan en la mateixa situació o si és necessari buscar ajuda amb algun/a professional.
- La segona part, titulada “Enfortim vincles” i dirigida pel formador de Barcelona Treball Joves, Pedro Rojas, que tenia com objectiu fomentar el networking entre els i les participants a través d’una dinàmica. Es va treballar sobretot l’autoconeixement i el reconeixement tan personal com professional de les experiències viscudes que van adquirir els i les joves en la seva estada a l’estranger i que ara porten en el seu retorn. Es va començar amb una dinàmica per trencar el gel, per anar-se coneixent i per veure com els i les joves es presentaven ells mateixos tant en l’aspecte personal com el professional. El conductor del workshop, Pedro Rojas, va posar especial èmfasis en que les habilitats, coneixement, i competències adquirides a fora de tots els participants són un valor molt important i, per tant, molt útils en la recerca de feina.
Els i les participants a l’acte van donar molta importància a haver escoltat casos similars als seus en la seva estada a fora i es van animar a crear una pàgina a LinkedIn per poder fer networking, ja que hi ha molts punts que tenen en comú; han passat per processos similars i per tant tenen una gestió de les emocions a fer molt semblant, a banda de la recerca de feina que també té punts en comú.
En el tancament del taller es respirava un sentiment d’agraïment al programa per ser el punt de partida en la creació d’aquest vincle entre persones retornades.
“No hay persona más completa que aquella que ha viajado mucho, que ha cambiado veinte veces de forma de pensar y de vivir”. (Alphonse de Lamartine)