'El arte a contratiempo' i 'Derivas'
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

Miguel Ángel Hernández

'El arte a contratiempo' i 'Derivas'
Miguel Ángel Hernández, Anna María Guasch, Julia Ramírez-Blanco i David G. Torres

16.12.2021


Presentació dels llibres de Miguel Ángel Hernández i Anna María Guasch
Dijous 16 de desembre, 19 h
Espai 4

-> Reserva d'entrades

'El arte a contratiempo', de Miguel Ángel Hernández

Enfront del temps lineal, accelerat i capitalitzat del present, en les últimes dècades un gran nombre d'artistes ha tractat d'explorar modalitats alternatives d'experiència temporal: interrupcions, , salts, discontinuïtats, desincronitzacions...

Els assajos d'aquest llibre modulen aquesta tesi a través d'una sèrie de qüestions fonamentals per a entendre l'art i la cultura visual de les últimes dues dècades, com són la potència crítica de l'obsolescència i el retorn de la materialitat, l'art d'història i el seu qüestionament de la linealitat temporal, l'anacronisme i la heterocronía, o les estètiques migratòries.

 

'Derivas', d'Anna María Guasch

El present llibre ofereix una reflexió sobre l'art a través de les seves «derives», és a dir, els moviments que fan que en l'art actual càpiguen totes les maneres. Al llarg dels seus capítols no sols es considera la creació sinó també la disciplina de la Història de l'art, els seus límits i la necessitat de plantejar noves estratègies de lectura.

I això a partir d'una manera d'entendre el coneixement a través d'intercanvis de sabers entre disciplines. El resultat és un text que desenvolupa una sèrie de «línies de fugida» que, des de la crítica d'art, els Estudis Visuals, el concepte d'arxiu o el de globalització, generen un espai comú des del qual reconèixer que tan important és l'art com la manera de narrar-lo.

 

Miguel Ángel Hernández és professor d'Història de l'Art en la Universitat de Múrcia i escriptor. És autor de diversos assajos sobre art contemporani i cultural visual i també d'obres de narrativa i ficció.

Anna María Guasch és Catedràtica d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona i crítica d'art. Ha publicat nombrosos llibres sobre art contemporani, art i arxiu, crítica d'art i globalització.

Julia Ramírez-Blanco és professora de la Universitat de Barcelona. Com a historiadora i crítica d'art, s'ha especialitzat en les relacions entre art i utopia.

David G. Torres és curador, crític d'art i assagista. Entre les seves publicacions destaca No més mentides. Sobre alguns relats de veritat en art (2019).