La clau cínica
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

La clau cínica

La clau cínica
Empremtes cíniques en la ficció contemporània

19.01.2023 – 20.01.2023


Dijous 19 i divendres 20 de gener, de 18 a 20:30 h
Espai 4. Entrada gratuïta

La famosa secta del gos no va deixar obra escrita. I, si ho va fer, s’ha perdut gairebé tota... D’una manera voluntària, els filòsofs cínics van morir per a la filosofia, però es van reencarnar en una altra cosa: les aventures del captaire Diògenes i de la feminista Hipàrquia (o de la seva parella Crates, que va llançar les seves riqueses al mar) ben aviat els van encarnar com a antiherois populars. I dels seus gestos i sarcasmes va néixer una nova literatura plebea.

Perquè, i si el cinisme fos, precisament, la secreta tradició contracultural que ens permet entendre la ficció moderna, les seves contradiccions i els seus carrerons sense sortida? I si l’art contemporani fos, com va suggerir Foucault, «el cinisme de la cultura»?

Durant dos dies, aquest taller coordinat per l’escriptor i crític Carlos Pardo, que comptarà amb la participació de la novel·lista Brenda Navarro i del còmic Joaquín Reyes, desenvoluparà aquesta hipòtesi. Desxifrarem la ficció contemporània utilitzant com a clau els tòpics d’aquest corrent subterrani: el sarcasme, la «parresia» o dir veraç, la tendència a l’escàndol, l’animalització del pensament, la impavidesa del dandi, la forma novella... Per fer-ho, també ens servirem de l’imaginari cínic d’altres disciplines artístiques.

Una «constel·lació cínica» en la qual coexisteixen figures tan dispars com Annie Ernaux i Denis Diderot, Salvator Rosa i Marcel Duchamp, Pedro Lemebel i María Moreno. I en l’ambivalència de la qual (de vegades extemporània, de vegades domesticada) continuen emmarcant-se unes formes de creació amb capacitat subversiva.

 

DIJOUS 19

18 h - Carlos Pardo: «Genealogia del cinisme: una tradició subversiva»

Repassarem algunes de les fites fundacionals de la ficció il·luminant-nos amb la llanterna cínica: des del naixement de la novel·la com a gènere literari fins al dandisme o la implosió dadà, passant per sants idiotes, bruixes i passejants.

19:30 h - Joaquín Reyes: «Trobada amb Diògenes, el cínic»

Primícia a Barcelona. Un diàleg (clàssic) amb el filòsof cínic Diògenes de Sinop sobre la seva escola filosòfica i les posicions d’alguns artistes contemporanis (la majoria conceptuals) que ha conegut a l’Hades.

 

DIVENDRES 19

18 h - Carlos Pardo: «Petit infern cínic: entre la provocació i el clixé»

La creació actual, no estrictament la literària, sembla que se sent especialment còmoda en una sèrie de tòpics cínics: la provocació, l’exposició autobiogràfica, la corporalització, etc. En aquesta sessió analitzarem aquesta cruïlla entre el clixé i les possibilitats de disrupció.

19:30 h - Brenda Navarro: «Momus: de l’exili a riure’s de la veritat»

Seguint el bromista déu Momus, que convida a ridiculitzar les bones voluntats, en aquesta conversa amb l’autora de Ceniza en la boca revisarem diversos creadors que, a través de la burla/culpa, han posat de manifest que tot equilibri s’ha de trencar: María Luisa Puga, Jorge Ibargüengoitia, Copi, Pedro Lemebel, Dolores Reyes, etc.

 

CARLOS PARDO. Escriptor i crític literari del suplement cultural Babelia. Pels seus llibres de poesia ha obtingut alguns premis com l’Hiperión, el Generación del 27 i l’Ojo Crítico de RNE. La seva última novel·la es titula Lejos de Kakania (Periférica).

BRENDA NAVARRO. Casas vacías, la seva primera novel·la, va rebre el XLII Premi Tigre Juan, i ha estat publicada en set idiomes. Ha col·laborat amb mitjans com El País, Pikara Magazine, La Marea o Milenio. La seva segona novel·la, Ceniza en la boca, es va publicar el 2022.

JOAQUÍN REYES. Pensar en el còmic Joaquín Reyes és pensar en alguns dels moments més brillants i innovadors de l’humor recent: La hora chanante, Muchachada Nui o Museo Coconut. Estudiant de Belles Arts a Conca i escriptor eslavòfil, el 2020 va publicar Subidón, la seva primera novel·la.

Carlos Pardo
Carlos Pardo © Mar Sáez
Brenda Navarro
Brenda Navarro
Joaquín Reyes
Joaquín Reyes
La clau cínica
Leautaud
La clau cínica
Rabelais
La clau cínica
Robert Walser
La clau cínica
Thomas Bernhard
La clau cínica
Tom Jones
La clau cínica
Tom Jones
La clau cínica
Ugo Cornia
La clau cínica
Victoria Ocampo
La clau cínica
Zinaida Gippius
La clau cínica
André Gide by Vallotton
La clau cínica
Annie Ernaux
La clau cínica
Cardano
La clau cínica
Cervantes
La clau cínica
Claus - Kristel
La clau cínica
Dada
La clau cínica
Enrique el verde