La natura en disputa: claus per desarticular la nova filosofia de la classe dominant
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Activitats anteriors / Seminaris i conferències

«Asamblea destituyente». Dispositivo Nº1. Felipe Rivas San Martín, 2020. Registre fotogràfic de José Miguel Araya.
«Asamblea destituyente». Dispositivo Nº1. Felipe Rivas San Martín, 2020. Registre fotogràfic de José Miguel Araya.

La natura en disputa: claus per desarticular la nova filosofia de la classe dominant
Luciana Cadahia i Antonio Gómez Villar

30.05.2024


Dijous, 30 de maig, 19 h
Espai 4. Entrada gratuïta

L’articulació d’una agència política, travessada per l’emergència climàtica, no es pot configurar des d’abstraccions morals pel que fa a la relació entre humanitat i natura. Aquestes categoritzacions morals sovint cauen en fantasies maximalistes i tremendismes morals impolítics. Hi halímits en moltes de les narracions ecologistes, relacionades amb dinàmiques identitàries i moralitzants. ¿L’ecologisme pot ser un punt d’ancoratge, de suport, amb dimensions civilitzatòries; una experiència transformadora amb impuls constituent? Qui estira el «fre d’emergència»? Qui fa possible el canvi i posa en marxa la transició ecosocial? Si l’ecologisme ens mostra el lligam entre capitalisme i productivisme, quin subjecte polític torna operatives les seves reivindicacions?

Luciana Cadahia és llicenciada en Filosofia per la Universitat Nacional de Còrdova i doctora en Filosofia per la Universitat Autònoma de Madrid (UAM). Ha estat professora a diferents universitats d’Amèrica Llatina, Europa i els Estats Units. Actualment és professora associada de l’Institut d’Estètica de la Universitat Pontifícia Catòlica de Xile i hi dirigeix ​​el curs d’especialització «Encrucijadas actuales del pensamiento crítico». Així mateix, coordina la xarxa internacional Populisme, Republicanisme i Crisi Global. El seu camp de treball intel·lectual se centra en la filosofia llatinoamericana i continental, amb un èmfasi especial en l’àmbit polític, el popular i l’estètica. També escriu sobre temes d’actualitat política i col·labora amb diferents mitjans de comunicació internacionals. És autora de nombrosos llibres i articles publicats i traduïts a diferents llengües, entre els quals cal destacar Seven Essays on Populism (Polity, 2021), juntament amb Paula Biglieri; Mediaciones de lo sensible (FCE, 2017), i El círculo mágico del Estado (Lengua de Trapo, 2019).

Antonio Gómez Villar és professor de filosofia a la Universitat de Barcelona (UB), codirector del Festival de Filosofia Barcelona Pensa i membre de l’Institut d’Estudis Culturals i Canvi Social (IECCS). Les seves principals línies de recerca tenen a veure amb les maneres en què s’ha redefinit el camp conceptual de classe atenent la transformació de les subjectivitats i les noves relacions culturals i polítiques, així com amb l’anàlisi dels repertoris d’acció col·lectiva des d’una perspectiva antagonista. És autor de llibres com Los olvidados. Ficción de un proletariado reaccionario (Bellaterra, 2022) i Ernesto Laclau y Chantal Mouffe: hegemonía y populismo (Gedisa, 2021), i editor dels llibres Maradona, un mito plebeyo (Ned, 2021) i Working Dead. Escenarios del postrabajo (La Virreina, 2019), amb María Ruido i Marta Echaves.

Luciana Cadahia
Luciana Cadahia
Antonio Gómez Villar
Antonio Gómez Villar