La qüestió «popular» en disputa: essencialisme cultural, nostàlgia política i futurs perduts
Germán Cano i Antonio Gómez Villar
03.10.2024
Dijous, 3 d’octubre, 19 h
Espai 4. Entrada gratuïta
La nostra època està marcada pels intents frustrats de transformació social. Un dels principals símptomes del «realisme capitalista» és l’auge de la nostàlgia i l’imperatiu de «tornar» (a formes tradicionals de família, a concepcions estretes del subjecte polític o a concepcions essencialistes de la nació). De què és símptoma aquesta necessitat de tornar enrere? Aquesta «estructura de sentiment» exigeix ser atesa amb el màxim encert per neutralitzar el seu enquadrament reaccionari i, alhora, per il·luminar una altra relació amb el passat, amb prou creativitat i imaginació per cercar en la cultura popular les empremtes d’altres possibilitats i atendre les potències creatives que ens aguaiten.
Germán Cano és professor titular de Pensament Contemporani a la Universitat Complutense (Madrid). Especialitzat en filosofia contemporània, els temes i autors sobre els quals ha treballat —Antonio Gramsci, Ernesto Laclau, Walter Benjamin, Peter Sloterdijk (del qual ha traduït diverses obres al castellà), Slavoj Žižek o Terry Eagleton— l’ajuden particularment a centrar la seva reflexió en la connexió crítica entre filosofia política i noves subjectivitats. Entre les seves últimes publicacions destaquen Mark Fisher: Espectros del tardocapitalismo (Gedisa, 2023); Transición Nietzsche (Pre-Textos, 2020); Del desencanto al populismo. Encrucijadas de una época (NED Ediciones, 2017), juntament amb Jorge Alemán, i Fuerzas de flaqueza. Nuevas gramáticas políticas: del 15M a Podemos (La Catarata, 2015).
Antonio Gómez Villar és professor de filosofia a la Universitat de Barcelona (UB), codirector del Festival de Filosofia Barcelona Pensa i membre de l’Institut d’Estudis Culturals i Canvi Social (IECCS). Les seves principals línies de recerca tenen a veure amb les maneres en què s’ha redefinit el camp conceptual de classe atenent la transformació de les subjectivitats i les noves relacions culturals i polítiques, així com amb l’anàlisi dels repertoris d’acció col·lectiva des d’una perspectiva antagonista. És autor de llibres com Los olvidados. Ficción de un proletariado reaccionario (Bellaterra, 2022) i Ernesto Laclau y Chantal Mouffe: hegemonía y populismo (Gedisa, 2021), i editor dels llibres Maradona, un mito plebeyo(Ned, 2021) i Working Dead. Escenarios del postrabajo (La Virreina, 2019), amb María Ruido i Marta Echaves.