Gerald Van Der Kaap. Amsterdam, Bangkok, Xiamen
Obres de la Han Nefkens H+F Collection
27.06.2014 – 07.09.2014
Comissària: Hilde Teerlinck
Inauguració: 26 de juny, a les 19.30 h
Gerald Van Der Kaap (Enschede, Països Baixos, 1959) sempre ha treballat en una àmplia varietat de disciplines artístiques i amb gairebé tot tipus de mitjans audiovisuals: primer fotografia, vídeo i instal·lacions; després ordinadors, televisió i CD-ROM; i finalment, vídeo digital i performances de vídeo (VJ) en directe. Les seves obres es caracteritzen per una visió alhora conceptual i experimental, una talaia que li permet explorar les qüestions, condicions i història del mitjà en concret. Aquesta exposició és el resultat de diversos anys de treball en diferents residències d'artistes arreu del món.
El recorregut de l’exposició està organitzat en quatre seccions que reuneixen els projectes que l’artista va realitzar en diferents llocs: Bangkok, Xiamen, Amsterdam i Cap de Creus.
Bangkok (Tailàndia)
2008
May, Dear, Bowie, Bonuzz, Kwan, Mai és un projecte de ficció basat en sis joves estudiants universitàries de Tailàndia i les seves històries d'amor, sexe i relacions. La sèrie presenta episodis ordinaris de la vida contemporània, sovint de manera provocativa. En última instància, és un mirall que desafia la percepció dels individus en termes de tabús, actituds, valors, creences i mitologies socials. L'obra de Gerald Van Der Kaap a Bangkok va formar part d'un projecte de l'ArtAids Foundation titulat More to Love, que va comptar amb obres que criden l'atenció sobre l'estigma que envolta les vides quotidianes de les persones que viuen amb VIH i SIDA.
Xiamen (Xina)
2002
A la Universitat de Xiamen, Van Der Kaap retrata la fascinació dels joves per una societat ràpidament canviant: un món dominat per Internet, els telèfons mòbils i els ordinadors. Passing the Information gira entorn de les experiències personals i les històries d'amor d'un grup de joves que, en realitat, proven desesperadament de trobar-se.
Amsterdam (Països Baixos)
2006
Una remescla de Matthäus Passion de J. S. Bach a càrrec de reconeguts DJ i productors holandesos, acompanyada per imatges de Van Der Kaap en què l'austeritat clàssica de Bach és substituïda per un escenari gairebé documental. Els textos són extrets directament de l'Evangeli, però han estat presentats de manera lliure. Els personatges canvien d'identitat, com en un somni en què una persona de sobte es converteix en una altra. En l'Evangeli segons Kaap, Jesús és interpretat per una noia de 16 anys i els apòstols són, alternativament, nois i noies d'escoles dels afores d'Amsterdam.
Cap de Creus (Catalunya)
2014
El 2012 Van Der Kaap treballava en una performance de Matthäus Passion de Bach en una antiga església d'Amsterdam. La música era interpretada per una orquestra simfònica i un gran cor, i la història narrada per Van Der Kaap a través d'imatges projectades en pantalles gegants. L'artista va reunir Pasolini i Bach, mitjançant la sincronització de les imatges en directe amb la música. A l'abril de 2014 Van Der Kaap va conèixer Enrique Irazoqui, l'actor espanyol que havia interpretat Jesús en la pel·lícula de Pasolini Il vangelo secondo Matteo. Van Der Kaap va fer un videoretrat d'Enrique mirant fixament la càmera després d'una entrevista molt personal al cap de Creus, exactament cinquanta anys després del rodatge de la pel·lícula.
Col·labora