grafica obrera i anarquista

Gràfica obrera i anarquista (1870-1979)

Gràfica obrera i anarquista (1870-1979) és un projecte de recerca interdisciplinari auspiciat per La Virreina Centre de la Imatge que pretén fer pública i conèixer a fons – mitjançant un vast programa d’activitats– la riquesa de la producció visual i iconogràfica de l’anarquisme durant el segle xx.

Barcelona és un dels indrets del món on l’anarquisme ha estat un moviment realment important des del punt de vista polític, social i cultural. I si la nostra ciutat és avui un referent en la història del moviment obrer, en bona mesura és per la intensitat del conflicte social, un foc atiat principalment pels anarquistes, entre el darrer terç del segle xix i el final de la Guerra Civil. Malgrat les moltes mordasses que al llarg del temps han tractat de silenciar-lo, la literatura sobre el moviment llibertari és abundantíssima tant a escala nacional com internacional. Les seves veus no han callat mai.

Tanmateix, la història de l’anarquisme és una història ferida, amb benes als ulls. Fins ara no s’ha dut a terme una recerca exhaustiva i de conjunt que reivindiqui l’impressionant llegat gràfic del moviment llibertari. La història gràfica de l’anarquisme és una assignatura pendent, i l’escàs coneixement que tenim sobre la seva inabastable producció editorial –centenars i centenars de publicacions al llarg de dècades– i sobre els dibuixants, cartellistes, portadistes, fotògrafs o cineastes constitueix un flagrant exemple d’imatge velada. Un exemple més de les moltes zones d’oblit amb què s’ha anat construint, al llarg del temps, la memòria oficial de la ciutat.


Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) – Roger Adam, Andrés Antebi, Albert Caballero, Teresa Ferré i Pablo González


www.ovq.cat

www.graficaanarquista.com