Exposicions / Vídeo


La nit incandescent. Viatge al fons del voler viure
Conversa amb Jo Sol, Afra Rigamonti i Santiago López Petit

26.05.2021


Aquesta exposició aplega tres veus diferents i un mateix viatge. Les veus són les del cineasta Jo Sol (Barcelona, 1968), la fotògrafa i muntadora Afra Rigamonti (Milà, 1975) i el filòsof Santiago López Petit (Barcelona, 1950); el viatge és una travessia física i existencial que recorre diversos llocs del món i, simultàniament, certes vores del pensament.

Filmacions, fotografies i paraules constitueixen els vocables a través dels quals s’expressa la mostra, que «tradueix» al llenguatge museogràfic la pel·lícula Nos queda la noche. Viaje al fondo del querer vivir, que s’estrena a La Virreina Centre de la Imatge i ocupa un àmbit específic dins l’exposició.

Traduir significa, aquí, prolongar mitjançant altres alfabets algunes preguntes que van originar el film: com acostar la crisi d’allò visible i la d’allò dicible?, on s’encreuen un conjunt d’imatges espigades de la nostra inflació visual i una sèrie d’idees extretes del fet d’oposar-se a la Vida majúscula?, de quina manera combatem els marcs que blasmen qualsevol anomalia, que colonitzen les vides singulars des de l’imperatiu de la normalitat i el sentit comú?

Segons aquesta perspectiva, els textos, les imatges en moviment i les fotografies que integren el projecte expositiu componen una certa polifonia òptica i verbal, en què els mitjans
dialoguen, acompanyen i fins i tot xoquen entre si. El resultat és, per tant, un espai d’intensitats, una nit —per fer servir la metàfora a què al·ludeix el títol— il·luminada mitjançant arguments, relats fílmics i visions que van suspendre les seves retòriques respectives i els seus dogmatismes particulars.

Avui més que mai, voler viure implica arribar fins al fons de les certeses i les imposicions, conjugar el dolor i la bellesa, empènyer i ser empesos fora de nosaltres.