Es commemoren els 150 anys de la Primera República

10 de febrer de 2023

Redacció

Entre els actes programats hi ha la presentació d'un llibre, una exposició, un cicle de conferències i debats i una jornada amb diferents ponències.

L’Ajuntament de Barcelona es vol afegir i donar cobertura a les commemoracions que diverses institucions organitzen a l’entorn del 150 aniversari de la Primera República, que, malgrat la seva brevetat, va marcar la història del nostre país. La presentació del llibre La República a Barcelona de Miquel González i Sugranyes, 1873-1874 el 13 de febrer a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona serà el primer dels actes programats.

El 25 de març tindrà lloc a El Born Centre de Cultura i Memòria la jornada titulada L’estel fugaç de la llibertat: 150 anys de la Primera República (1873-1874), organitzada per la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) amb la col·laboració d’El Born CCM. La presentació anirà a càrrec d’Àngel Duarte, i tot seguit es desenvoluparan tres sessions: El llarg camí per la llibertat: les llavors del republicanisme a Catalunya i Espanya; Una República que es va atrevir a ser: democràcia, federació i socialisme; i Fills i filles de la tradició republicana: Estat català i (con)federalisme. L’entrada serà lliure prèvia inscripció, i també retransmesa en línia.

La commemoració també inclou la descoberta de diferents faristols de memòria: un a la plaça de Sarrià amb motiu dels fets de Sarrià de l’any 1874, un al monument a Josep Anselm Clavé que es troba al passeig de Sant Joan, i un al carrer de Mallorca cantonada amb el passatge dels Camps Elisis.

Finalment, la Biblioteca Pública Arús acollirà a partir del 13 d’abril l’exposició Els republicans i la Primera República a l’Arús. El mateix espai serà l’escenari d’un cicle de conferències i debats amb sis sessions, i dos concerts de música en viu a càrrec de l’Esmuc.

Consulteu tots els detalls de la commemoració en aquest enllaç.

Comparteix aquest contingut