La fotògrafa Margaret Michaelis donarà nom als nous jardins del carrer d’Anna Piferrer

23 de desembre de 2022

Egoitz Gago Palacios

La denominació d’aquest nou espai verd que s’està construint a Vallcarca i els Penitents contribueix a la feminització del nomenclàtor de la ciutat

La denominació d’aquest nou espai verd que s’està construint a Vallcarca i els Penitents contribueix a la feminització del nomenclàtor de la ciutat

El nou espai verd que s’està construint a Vallcarca i els Penitents, a la cruïlla del carrer d’Anna Piferrer amb l’avinguda de Vallcarca, ja té nom: la Ponència del Nomenclàtor, l’òrgan de l’Ajuntament encarregat de la denominació dels espais públics de la ciutat, ha aprovat dedicar aquest emplaçament a la memòria de la fotògrafa Margaret Michaelis, considerada una pionera del reporterisme fotogràfic.

Nascuda amb el nom Margaret Gross al 1902 a l’actual Polònia (en una ciutat que llavors formava part d’Àustria-Hongria) i morta a Austràlia al 1985, Michaelis va arribar a Barcelona des d’Alemanya al 1933, fugint de l’ascens del nazisme, i hi va viure fins el 1937. Durant aquest període, va retratar en un reconegut reportatge les condicions de vida al barri del Raval, va documentar el període de la Guerra Civil i va col·laborar amb diferents revistes i entitats, com ara el Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya.

Michaelis va obrir un estudi de fotografia, anomenat Foto-elis, que estava situat al número 218 de l’Avinguda de la República Argentina, a prop dels jardins que ara tindran el seu nom.

Passatge de Manuel Cros Grau

La Ponència del Nomenclàtor també ha decidit que el passatge ubicat entre els carrers de les Camèlies, Sardenya, Providència i Pau Alsina, al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, portarà el nom del futbolista Manuel Cros Grau (Calanda, Aragó, 1901 – Barcelona, 1986).

Al llarg de la seva carrera esportiva, durant els anys vint i trenta del segle XX, va formar part de diversos equips, com ara l’FC Martinenc o l’RCD Espanyol, però va ser durant les nou temporades que va jugar amb el CE Europa quan es va convertir en un dels davanters més reconeguts de Catalunya.

Amb el club escapulat es va proclamar campió de Catalunya i subcampió d’Espanya. El passatge en el seu honor està situat, precisament, a tocar de l’estadi de l’Europa, el Nou Sardenya.

Plaques honorífiques

D’altra banda, Gràcia homenatjarà properament tres personatges rellevants de la història del districte amb plaques honorífiques a tres immobles de la Vila. D’una banda, la dibuixant, il·lustradora i pintora Pepita Pardell i Terrade en tindrà una al número 47 del carrer de Rabassa. D’altra banda, una inscripció al número 24 del carrer de la Fraternitat recordarà el cantant Ramon Calabuch i Batista, conegut artísticament com a Moncho. Finalment, la treballadora del tèxtil i integrant de l’Associació Les Dones del 36 Emèrita Arbonès i Sarrias serà recordada al carrer de Badia, 14.

Comparteix aquest contingut