Data: 29/06/2021 - 31/12/2022
Lloc: Diversos espais
Programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ 2021-2022
El programa “Memòria de les lluites per l’habitatge” neix per estudiar, difondre i reivindicar els moviments i les persones que han desenvolupat estratègies col·lectives per la defensa del dret de l’habitatge a la ciutat. El programa pren com a punt de partida el 90è aniversari de la primera gran vaga de lloguers documentada a Barcelona. Des d’aleshores, i sempre amb una presència capdavantera de les dones, la capital catalana ha viscut altres reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne com ara:
- La construcció dels grans polígons d’habitatge i l’aparició de moviments socials i veïnals que hi reclamen serveis i espais públics.
- La manca d’habitatge públic.
- L’esclat de la bombolla immobiliària i l’especulació amb l’habitatge als barris.
- L’autoconstrucció i altres formes d’organització col·lectiva per habitar la ciutat.
Aquesta iniciativa, impulsada per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha treballat conjuntament amb les entitats i els veïns i veïnes que participen en les Taules de Memòria dels deu Districtes de la ciutat.
Les activitats que s’organitzen fins al mes de juny ens permeten descobrir el llegat dels moviments i les persones que han lluitat per la defensa del dret de l’habitatge a Barcelona, alhora que contribueixen a la divulgació de la història de la ciutat i a la construcció d’una memòria plural, democràtica i amb perspectiva de gènere, amb el testimoni i la participació dels veïns i veïnes que les van protagonitzar.
Objectius del programa
- Estudiar i posar a l’abast de la ciutadania el llegat que ens han deixat els moviments i les persones que han lluitat per defensar el dret a l’habitatge a Barcelona.
- Contribuir a la divulgació de la història de la ciutat i a la construcció d’una memòria plural, democràtica i amb perspectiva de gènere.
Context històric
El 90è aniversari de la primera gran vaga de lloguers documentada a Barcelona es pren com a punt de partida del programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge’.
La vaga va tenir lloc entre l’abril i el desembre del 1931. Va arribar enmig d’una gran crisi econòmica i social que allunyava de l’abast de les classes populars les necessitats més bàsiques per poder afrontar el seu dia a dia. El Sindicat de la Construcció de la CNT de Barcelona en va promoure l’organització per fer front a l’onada de desnonaments i la impossibilitat de pagar uns lloguers fora de l’abast de moltes famílies a causa de la situació de precarietat i indigència d’una part de la població. Assumia així com a pròpia una reivindicació i unes pràctiques que s’anaven desenvolupant de manera espontània i amb un protagonisme important de les dones.
Des d’aleshores, la capital catalana ha viscut altres reivindicacions, episodis d’autoorganització veïnal i moments històrics relacionats amb l’habitatge digne, sempre amb una presència capdavantera de les dones: L’eradicació del barraquisme i les seves contradiccions; el fenomen de l’autoconstrucció als barris de muntanya; la incertesa de les Cases Barates; l’aparició dels grans polígons d’habitatge i la formació de moviments socials i veïnals que reclamen equipaments i espais públics; la conversió dels llogaters en propietaris i l’oportunitat perduda dels Jocs Olímpics; la minva de l’habitatge públic; la contracció del parc de lloguer; o l’esclat de la bombolla immobiliària i l’habitatge com a actiu financer transnacional.
Rutes de ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ 2021-2022
RUTA SOBRE LES LLUITES PER L’HABITATGE A BON PASTOR (1974-2003)
Sant Andreu
Ruta històrica sobre la memòria del barri del Bon Pastor a càrrec de la seva associació de veïns i veïnes, des dels orígens del barri fins a la seva remodelació. Inclourà la visita a un habitatge antic del barri de cases barates i un de nou.
RUTA HISTÒRICA SOBRE ELS BARRIS DE NAVAS I EL CONGRÉS
Sant Andreu
Passejada històrica sobre la memòria d’aquests barris, a càrrec de la Comissió de Memòria Històrica de Navas i l’AVV Congrés Indians. Es mostraran les característiques diferenciades de dos exemples concrets d’habitatges (els passatges de Navas i el barri del Congrés) en relació amb el context i la iniciativa amb què es van construir.
RUTA HISTÒRICA SOBRE SANT ANDREU DE PALOMAR I LA CASA BLOC
Sant Andreu
Itinerari dinamitzat pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias sobre la memòria de l’habitatge al barri de Sant Andreu, amb focus d’interès en la Casa Bloc. Inclourà la visita al pis-museu de la Casa Bloc, a càrrec del Museu del Disseny.
RUTA DE L’AUTOCONSTRUCCIÓ A LA TEIXONERA
Horta-Guinardó
L’Associació Memòria Taxonera dinamitza aquest itinerari històric sobre l’autoconstrucció al barri de la Teixonera, amb una mirada al paper de les dones, que finalitzarà amb la presentació d’un mapa digital que recull les transformacions del barri.
RUTA EDUCATIVA DELS ANTICS BARRIS DE BARRAQUES AL LITORAL DEL POBLENOU
Sant Martí
Itinerari històric per a instituts sobre la memòria dels antics barris de barraques del litoral (Somorrostro, Rere Cementiri, Pequín i Camp de la Bota). Amb l’acompanyament de l’Arxiu Històric del Poblenou, l’alumnat visitarà els antics emplaçaments d’aquests barris, contribuint a la transmissió intergeneracional de memòries significatives per al territori.
RUTA SOBRE VIA TRAJANA
Sant Martí
Itinerari històric sobre la successió de lluites per l’habitatge experimentades pel veïnat de Via Trajana, en primer lloc com a famílies que vivien en barraques, posteriorment reallotjades al nou barri en edificis amb aluminosi i sense serveis bàsics. Amb l’impuls de l’AVV La Verneda – Via Trajana, es posarà l’accent en la capacitat d’autoorganització del barri i els lideratges veïnals.
RUTA HISTÒRICA SOBRE LLUITES PER L’HABITATGE I TRANSFORMACIÓ URBANA A CIUTAT VELLA
Ciutat Vella
Itinerari històric sobre la memòria de les transformacions urbanes i les lluites per l’habitatge a Ciutat Vella, amb episodis com el focus de la vaga de lloguers del 1931 al carrer de Mercaders o el desplaçament de veïnes a causa de l’obertura de Via Laietana i l’avinguda de la Catedral. La ruta conclourà a l’exposició “Gent sense casa, casa sense gent” al Centre Cívic Pati Llimona. L’objectiu és visibilitzar les tensions i lluites entorn de l’habitatge de forma situada des del territori, ressignificant diversos punts de Ciutat Vella a través de la recuperació de la memòria.
Cronograma del programa 'Memòria de les lluites per l'habitatge a Barcelona' 2021-2022
Desenvolupament de les accions territorials de memòria
El programa ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’ durarà 12 mesos, des de finals de juny de 2021 fins a juny de 2022. Els seus espais d’acció, treball i referència són les taules de memòria dels Districtes, que articulen grups de treball específics.
La col·locació de plaques i faristols, l’organització de rutes i itineraris, taules rodones de debat, exposicions, mostres d’arts comunitàries, muralisme, i l’edició de publicacions conforma un conjunt d’activitats que arrela el programa al territori.
Memòria de les lluites per l’habitatge compta amb diferents agents implicats: associacions veïnals, grups i associacions de memòria, centres d’estudis històrics, arxius de districte , i pretén coordinar-se amb altres agents que treballen projectes de memòria, el Pla de Barris i Memòria Viva, i els Plans de Desenvolupament Comunitari.
Així mateix, es vol cercar la implicació dels equipaments de proximitat (educatius i culturals), d’entitats i xarxes vinculades a les lluites per l’habitatge i el dret a la ciutat, i altres agents la participació dels quals sumi diversitat al projecte.
Inauguració d’una exposició al MUHBA Oliva Artés
L’exposició Habitar Barcelona. La lluita per l’habitatge en la Barcelona del segle XX, que es presentarà al maig del 2022, mostra les diferents etapes d’un cicle històric que recorre tot el segle XX. S’inicia amb l’arribada massiva d’immigrants a Barcelona i les primeres promocions d’habitatges protegits i acaba a finals del segle amb la crisis de 1997.
La cloenda del projecte, el juny del 2022, coincidirà amb la celebració a Barcelona del congrés European Network for Housing Research (ENHR’22), una plataforma d’experts i investigadors en habitatge que posa en comú les polítiques d’habitatge dels estats europeus.
El programa es tancarà amb les Jornades de debat i conclusions del projecte al MUHBA Oliva Artés, on hi haurà la trobada anual de les Taules de memòria de la ciutat, i es presentarà el Mapa Web en el qual es visualitzaran les lluites per l’habitatge, un dels fruits permanents que donarà el projecte.
Jornada de presentació del programa 'Memòria de les lluites per l'habitatge a Barcelona' 2021-2022
Va tenir lloc el 29 de juny de 2021 al MUHBA – Oliva Artés i es va recordar la primera gran vaga de lloguers que es va fer a la ciutat, fa 90 anys.
La Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, amb el suport de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i en coordinació amb les Taules de Memòria de Districte, posa en marxa el projecte ‘Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona’, amb l’objectiu de fer visible la memòria social de les lluites urbanes pel dret a l’habitatge —tant en règim de lloguer com de propietat— en el darrer segle a Barcelona. El projecte es va presentar en una jornada que va tenir lloc el 29 de juny de 2021 a les 17 hores al MUHBA – Oliva Artés.
- 17.00 hores. Benvinguda a càrrec de Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
- 17.05 hores. Presentació del programa a càrrec de Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.
- 17.15 hores. Presentació del programa “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona”, amb Josep Maria Montaner, doctor arquitecte i catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, i de David H. Falagán, doctor arquitecte i professor del Departament de Teoria i Història de l’Arquitectura – ETSAB.
- 17.30 hores. Presentació de la Coordinació de les Taules de Memòria dels Districtes a càrrec de Júlia Gutiérrez de Transductores.
- 17.45 hores. Taula oberta de debat, moderada per Zaida Muxí Martínez, doctora arquitecta i professora agregada del Departament d’Urbanisme – ETSAB.
- 18.30 hores. Descans.
- 18.45 hores. Diàleg sobre la ‘Vaga de lloguers del 1931’, amb Manel Aisa Pàmpols, historiador i escriptor, i Cristina Poza López, arquitecta i investigadora sobre lluites urbanes a la UPC.
- 19.30 hores. Presentació “Habitar Barcelona. Segle XX”, amb Amador Ferrer Aixalà, doctor arquitecte.
- 19.45 hores. Cloenda, a càrrec de Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.
Activitats als districtes
Faristol commemoratiu dels safareigs de les Cases del Governador
Data: dissabte, 19 de febrer de 2022, 11.00 h
Lloc: Pl. del Verdum
Inauguració d’un faristol commemoratiu dels safareigs de les Cases del Governador, que explica aquest conjunt ja desaparegut, especialment en relació amb la memòria de les dones i amb el seu valor com a espai de trobada comunitària i antirepressiva.
Taula rodona amb dones activistes i funció teatral En Bangkok también hay ratas
Data: divendres, 11 de març de 2022, 17.30 h
Lloc: Espai Jove Les Basses. c. del Teide, 20
Taula rodona amb activistes destacades de Nou Barris sobre el paper de les dones a les lluites per l’habitatge del segle XX, sovint invisibilitzat. S’acompanyarà d’una funció de l’espectacle teatral En Bangkok también hay ratas de la companyia La Voz Ahogada, sobre dones activistes de Nou Barris i Sant Martí.
Faristol commemoratiu de l’autoconstrucció a les Roquetes
Data: divendres, 31 de març de 2023, 17.30 h
Lloc: carrer d’Alcàntara amb carrer de les Torres
Inauguració d’un faristol commemoratiu sobre les iniciatives autoorganitzades pel veïnat per dotar els habitatges de les condicions mínimes que hi mancaven; per exemple, amb la iniciativa d’“Urbanizar en domingo”, amb la qual es va construir el clavegueram del barri de les Roquetes.
Presentació dels materials pedagògics sobre la memòria de les lluites per l’habitatge a Nou Barris
Data: dilluns, 27 de juny de 2022, 18.00 h
Lloc: Espai Via Favència. Via Favència, 288
Presentació de materials pedagògics per a centres educatius per treballar la memòria de Nou Barris, amb temàtiques com les masies, els polígons d’habitatge o l’autoconstrucció. Amb aquests materials es vol facilitar la transmissió intergeneracional de les memòries de les lluites per l’habitatge, la construcció dels barris i les tipologies d’habitatge tradicionals.
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de Nou Barris, amb la participació de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, AVV Verdun, AVV Roquetes, AVV Can Peguera, Taula de feminismes i LGTBI de Nou Barris, Coordinadora Nou Barris, Associació Nou Barris per la República, Projectart / Nou Barris TV, AC Nou Barris Taller d’Idees, La Voz Ahogada Projecte Escènic.
Taula rodona “Lluites veïnals a l’Eixample, les grans desconegudes” i presentació del llibre 40 anys de transformació col·lectiva dels barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni
Data: dimecres, 16 de febrer de 2022, 18.30 h
Lloc: CC Casa Golferichs. Gran Via de les Corts Catalanes, 491
Taula rodona “Lluites veïnals a l’Eixample, les grans desconegudes”, amb la participació d’activistes històriques de l’Eixample, i presentació de la publicació 40 anys de transformació col·lectiva dels barris de l’Esquerra de l’Eixample i Sant Antoni de Xavier Riu.
Aquest acte té com a objectiu reivindicar la tradició d’autoorganització veïnal entorn de les associacions de veïns i veïnes, com a resposta col·lectiva a les problemàtiques dels barris (amb major o menor centralitat de l’habitatge segons el moment) i la seva vigència en el present.
Càpsules de vídeo sobre infrahabitatge i “lluites silencioses”
Data: dilluns, 28 de febrer de 2022, 18.00 h
Lloc: Ateneu El Poblet. c. de Nàpols, 268
Mostra de càpsules de vídeo que, sota el títol de Lluites silencioses, recull les tensions i dificultats que hi ha hagut a l’Eixample en relació amb el dret de l’habitatge, però que s’han patit i lluitat de manera individual en lloc de col·lectiva. A través dels testimonis de veïnes i veïns, conversarem sobre relloguers, porteries, minyones, passadissos, barraques i lloguers de renda antiga, entre d’altres.
Podeu veure aquí les càpsules de vídeo:
- Història de la minyona
- Història porteria M. Lluïsa
- Història porteria 2
- Història botiga Trini Capdevila
- Història minyona Trini Capdevila
- Anna Maria Joan Pere
- Anna Maria Joan Pere 2
- M. Eugènia Sánchez
- M. Eugènia Sánchez 2
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de l’Eixample, amb la participació de l’AVV Sant Antoni, AVV Esquerra de l’Eixample, AVV Sagrada Família, AVV Dreta de l’Eixample, AVV Fort Pienc, Arxiu Històric del Fort Pienc, Centre Cívic Casa Elizalde i Mercè Tatjer.
Taula rodona sobre còmic i activisme per l’habitatge
Data: dimecres, 23 de febrer de 2022, 18.30 h
Lloc: Biblioteca Jaume Fuster. Pl. de Lesseps, 20
Activistes veïnals i dibuixants es troben per conversar entorn de la memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona, concretament sobre el paper que hi ha tingut el còmic per promoure la reflexió, la crítica i la reivindicació. En aquest diàleg, es vincularà el passat i el present, així com la mirada local i de ciutat.
Activitat codissenyada amb la FAVB, el Districte de Gràcia, el CC El Coll – La Bruguera i Biblioteques de Barcelona.
Memòria de les cooperatives d’habitatge de les Corts
Data: dimecres, 20 d’abril de 2022, 17.00 h
Lloc: Seu del Districte de les Corts. Pl. de Comas, 18
A través de testimonis, fotografies i documents de veïns i veïnes que les van impulsar i que encara hi viuen, es presentarà el procés de recuperació de la memòria de les cooperatives d’habitatge La Encarnación i Evarist Arnús. Es posarà en valor aquest model de cooperativa, molt habitual en l’època per a la construcció de pisos, i que sovint era el trànsit que feien comunitats que vivien en nuclis de barraques i autoconstrucció per accedir a habitatges més dignes.
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de les Corts, amb la participació de veïnes i veïns de les cooperatives La Encarnación i Evarist Arnús i l’Arxiu del Districte.
Ruta sobre les lluites per l’habitatge a Bon Pastor (1974-2003)
Data: dissabte, 12 de març de 2022, 11.00 h
Lloc de trobada: Sortida metro Bon Pastor
Ruta històrica sobre la memòria del barri del Bon Pastor a càrrec de la seva associació de veïns i veïnes, des dels orígens del barri fins a la seva remodelació. Inclourà la visita a un habitatge antic del barri de cases barates i un de nou.
Descarrega’t i imprimeix-te la ruta.
Acte transversal dels polígons de cases barates i projecció de Més veïnes
Data: dimarts, 15 de març de 2022, 18.00 h
Lloc: Biblioteca Bon Pastor. c. d’Estadella, 64
Taula rodona sobre els polígons de cases barates de la ciutat i la memòria de les persones que els han habitat. Amb la participació del veïnat dels barris de Baró de Viver, Eduard Aunós, Can Peguera i el Bon Pastor. L’acte s’acompanyarà amb la projecció de l’audiovisual Més veïnes (dirigit per Lisa Marrani i Vera Livia García), nascut d’un projecte intergeneracional amb les dones del barri de Can Peguera.
Ruta històrica sobre els barris de Navas i el Congrés
Data: dijous, 17 de març de 2022, 18.00 h
Lloc de trobada: Casal de Gent Gran Navas. c. de Capella, 14
Passejada històrica sobre la memòria d’aquests barris, a càrrec de la Comissió de Memòria Històrica de Navas i l’AVV Congrés Indians. Es mostraran les característiques diferenciades de dos exemples concrets d’habitatges (els passatges de Navas i el barri del Congrés) en relació amb el context i la iniciativa amb què es van construir.
Descarrega’t i imprimeix-te la ruta.
Ruta històrica sobre Sant Andreu de Palomar i la Casa Bloc
Data: dissabte, 26 de març de 2022, 11.00 h
Lloc de trobada: porta de l’Escola Ignasi Iglésias. c. del Cinca, 95
Itinerari dinamitzat pel Centre d’Estudis Ignasi Iglésias sobre la memòria de l’habitatge al barri de Sant Andreu, amb focus d’interès en la Casa Bloc. Inclourà la visita al pis-museu de la Casa Bloc, a càrrec del Museu del Disseny.
Descarrega’t i imprimeix-te la ruta.
Taula rodona sobre còmic i memòria democràtica
Data: dimecres, 30 de març de 2022, 18.30 h
Lloc: Biblioteca Can Fabra. c. del Segre, 24
Taula rodona d’autores de còmic de memòria democràtica en la qual es compartiran diferents aproximacions a aquesta temàtica: Ana Sainz, Francisco Sánchez, Jaime Martín i Susanna Martín, amb moderació d’Ivan Pintor. S’hi presentarà el treball en curs (work in progress) del còmic sobre la vaga de lloguers del 1931, que s’està creant per encàrrec de la Regidoria de Memòria Democràtica dins d’aquest programa.
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de Sant Andreu, amb la participació de l’AVV Bon Pastor, Comissió de Memòria Històrica de Navas, PDC Navas, MUHBA, Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, AVV Sant Andreu del Palomar, AVV La Sagrera, AVV Congrés Indians, Museu del Disseny de Barcelona, CC El Coll – La Bruguera i Biblioteques de Barcelona.
Faristol commemoratiu de les Cases Barates de Zona Franca i la vaga de lloguers
Data: dilluns, 20 de març de 2023, 17 h
Lloc: xamfrà entre el carrer de Pontils i el carrer de Tortosa
Inauguració d’un faristol commemoratiu a les Cases Barates de la Marina del Prat Vermell, que recull la importància d’aquest com l’indret de la ciutat on més anys va durar la vaga de lloguers iniciada el 1931.
Mostra de fotos sobre les lluites per l’habitatge a Sants-Montjuïc
Data: dilluns, 2 de maig de 2022, 18.30 h
Lloc: La Lleialtat Santsenca. c. d’Olzinelles, 31
A través de les fotografies i els testimonis de veïnes i veïns dels barris del districte, emergiran les memòries de diversos episodis en els quals s’ha defensat el dret a l’habitatge. En aquesta trobada, l’equip de Ràdioactius recollirà els relats i el diàleg en un programa monogràfic de ràdio comunitària.
Programa de ràdio sobre les lluites per l’habitatge a la Marina
Des de Memòria Viva, s’organitza aquest programa sobre el passat i el present de les lluites per l’habitatge al barri de la Marina, en un diàleg entre veïnes i veïns que fa dècades que defensen el dret de l’habitatge al barri i d’altres que tot just s’instal·len als nous pisos de la Marina del Prat Vermell. Es vol visibilitzar el paper que han tingut aquestes lluites en la construcció i transformació dels barris, i el valor de la memòria històrica per crear vincles de veïnatge.
Si et ve de gust, acosta-t’hi i participa en el programa el dia 29 d’abril a les 18.00 hores als baixos de la cooperativa d’habitatge La Chalmeta, al barri de la Marina del Prat Vermell (Sants-Montjuïc).
S’emetrà a Ràdio La Marina i altres ràdios del districte de Sants-Montjuïc a partir del 29 d’abril.
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de Sants-Montjuïc, amb la participació de Memorial Seat, Eix de Cultura i Memòria de la Marina, PDC La Marina, Memòria Viva, Associació Àncora, AVV Can Clos, La Chalmeta, Secretariat d’Entitats de Sants – Hostafrancs – la Bordeta, La Lleialtat Santsenca, CERHISEC, Ràdioactius i veïns i veïnes a títol individual.
Faristol commemoratiu sobre els reallotjaments de la inundació de Sant Genís el 1971
Data: pendent de confirmar
Lloc: pendent de confirmar
Inauguració d’un faristol commemoratiu al barri de Sant Genís dels Agudells sobre l’episodi de solidaritat i autoorganització veïnal per reallotjar les famílies que havien perdut la casa a causa de la gran inundació del 1971.
Ruta de l’autoconstrucció a la Teixonera
Data: dissabte, 14 de maig de 2022, 17.00 h
Lloc de trobada: Parada de metro Vall d’Hebron
L’Associació Memòria Taxonera dinamitza aquest itinerari històric sobre l’autoconstrucció al barri de la Teixonera, amb una mirada al paper de les dones, que finalitzarà amb la presentació d’un mapa digital que recull les transformacions del barri.
Descarrega’t i imprimeix-te la ruta.
Estrena del documental Montbau. Retalls d’un barri
Data: dijous, 19 de maig de 2022, 18.00 h
Lloc: Sala polivalent de Montbau. c. de Domènech i Montaner, 3
Presentació del documental sobre la història i memòria del barri de Montbau, impulsat per la productora Ozzypiuntur i el Districte d’Horta-Guinardó. Des del programa “Memòria de les lluites per l’habitatge a Barcelona” s’ha donat suport a la documentació del documental, amb la recollida i sistematització de fotografies antigues del veïnat.
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte d’Horta-Guinardó, amb la participació de l’Associació Memòria Taxonera, AVV Sant Genís dels Agudells, revista Ressò, AVV Montbau i Productora Ozzypiuntur.
Xerrada sobre barris de barraques al litoral del Poblenou
Data: dilluns, 23 de maig de 2022, 18.00 h
Lloc: Torre de les Aigües del Besòs. Pl. de Ramon Calsina.
L’Arxiu Històric del Poblenou ofereix aquesta xerrada sobre la història dels antics barris de barraques (Somorrostro, Rere Cementiri, Pequín i Camp de la Bota) i les transformacions que ha patit el litoral, il·lustrades amb mapes històrics digitalitzats. Amb aquesta activitat, es vol fer emergir la memòria d’uns barris ja desapareguts, com a iniciativa autogestionada d’habitatge, configuradora de traçats urbanístics propis.
Ruta educativa dels antics barris de barraques al litoral del Poblenou
Data: 26 de maig de 2022, a les 9.30 h
Lloc de trobada: Port Olímpic
Itinerari històric per a instituts sobre la memòria dels antics barris de barraques del litoral (Somorrostro, Rere Cementiri, Pequín i Camp de la Bota). Amb l’acompanyament de l’Arxiu Històric del Poblenou, l’alumnat visitarà els antics emplaçaments d’aquests barris, contribuint a la transmissió intergeneracional de memòries significatives per al territori.
Descarrega’t i imprimeix-te la ruta.
Ruta sobre Via Trajana
Data: dijous, 26 de maig de 2022, 18.00 h
Lloc de trobada: Via Trajana amb c. de Binèfar
Itinerari històric sobre la successió de lluites per l’habitatge experimentades pel veïnat de Via Trajana, en primer lloc com a famílies que vivien en barraques, posteriorment reallotjades al nou barri en edificis amb aluminosi i sense serveis bàsics. Amb l’impuls de l’AVV La Verneda – Via Trajana, es posarà l’accent en la capacitat d’autoorganització del barri i els lideratges veïnals.
Descarrega’t i imprimeix-te la ruta.
Activitats codissenyades amb el Consell de Memòria Democràtica i Patrimoni Industrial del Districte de Sant Martí, amb la participació de la Comissió Memòria i Gènere, AVV La Verneda – Via Trajana i Arxiu Històric del Poblenou.
Exposició fotogràfica sobre la memòria de l’habitatge a Sarrià – Sant Gervasi
Data: dimecres, 1 de juny de 2022, 18.00 h
Lloc: Casa Orlandai. c. de Jaume Piquet, 23
Aquesta mostra vol recuperar la memòria de tipologies d’habitatge poc presents a l’imaginari actual dels barris de Sarrià – Sant Gervasi, com ara l’autoconstrucció a Can Caralleu, les masies tradicionals o la promoció sindical del CADCI. A través de les fotografies, durant la inauguració compartirem records i reflexions entorn de l’habitatge amb els veïns i veïnes.
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, amb la participació de l’Arxiu del Districte, el Taller d’Història de Sarrià i veïns i veïnes a títol individual.
Mostra de fotografies sobre memòria de l’habitatge a Ciutat Vella
Data: dilluns, 13 de juny de 2022, 18.00 h
Lloc: Casal de barri del Raval. c. de la Reina Amàlia, 31
Projecció de fotografies aportades pel veïnat dels barris de Ciutat Vella, acompanyada d’un diàleg entre veïnes i activistes històriques. Es reivindicarà com s’ha habitat el centre de Barcelona, des de la quotidianitat i des de la lluita, enfront de les iniciatives externes per modificar-lo (remodelacions urbanístiques, gentrificació i turistització).
Ruta històrica sobre lluites per l’habitatge i transformació urbana a Ciutat Vella
Data: 18 de juny de 2022, a les 11 h
Punt de trobada: Avinguda de Francesc Cambó amb carrer de Mercaders
Itinerari històric sobre la memòria de les transformacions urbanes i les lluites per l’habitatge a Ciutat Vella, amb episodis com el focus de la vaga de lloguers del 1931 al carrer de Mercaders o el desplaçament de veïnes a causa de l’obertura de Via Laietana i l’avinguda de la Catedral. La ruta conclourà a l’exposició “Gent sense casa, casa sense gent” al Centre Cívic Pati Llimona. L’objectiu és visibilitzar les tensions i lluites entorn de l’habitatge de forma situada des del territori, ressignificant diversos punts de Ciutat Vella a través de la recuperació de la memòria.
Activitats codissenyades amb la Taula de Memòria del Districte de Ciutat Vella, amb la participació de l’Ateneu de Memòria Popular, Associació de Festes de la Plaça Nova, Memòria Visual del Gòtic, CC Pati Llimona, La Negreta – Resistim al Gòtic – AVV Gòtic, Colectic – Mediateca del Raval, Carabutsí – EMUGBA, “Espolsant arxius” – Casa de la Barceloneta 1761, AVV L’Òstia i veïns i veïnes a títol individual.
Activitats al MUHBA
La revolució de l’habitatge a les perifèries obreres i populars: Nou Barris 1939-1980
Amb la participació de José Luis Oyón, Manel Guàrdia, Maribel Rosselló, David H. Falagán i Joan Roger.
Presentació del llibre a MUHBA Casa de l’Aigua – Nou Barris. c. de Garbí, 2
Data: dijous, 3 de març de 2022, a les 19.00 h
Dones i postguerra al barri del Bon Pastor. Acte en commemoració del 8 de març
Amb Marta Delclós, Sònia Pons i Paula Ustarroz..
Projecte MUHBA Bon Pastor
Taller a la Biblioteca del Bon Pastor. c. d’Estadella, 64
Data: dijous, 17 de març, de 17.00 a 20.00 h
MUHBA Bon Pastor. Un projecte museístic de barri i de ciutat a les Cases Barates
Comissariat: Amador Ferrer, Manel Guàrdia, José Luis Oyón, Maribel Rosselló i Paolo Sustersic. Equip MUHBA: Carmen Cazalla i Marta Iglesias.
Taller a la Biblioteca del Bon Pastor. c. d’Estadella, 64
Data: dijous, 7 d’abril de 2022, de 16.00 a 20.00 h
Immigració, habitatge i dret a la ciutat. La vida als HLM de París i als polígons de Barcelona i la seva presentació museística
Amb Muriel Cohen, Andrea Delaplace, Amador Ferrer, Fabrice Langrognet i Joan Roca (ponents pendents de confirmació).
Seminari a MUHBA Oliva Artés, museu laboratori urbà. c. d’Espronceda, 142-146
Data: dijous, 12 de maig de 2022, de 16.00 a 20.00 h
Habitar Barcelona. Reptes i polítiques de l’habitatge al segle XX
Exposició a MUHBA Oliva Artés, museu laboratori urbà. c. d’Espronceda, 142-146
L’exposició presenta les diferents etapes d’un cicle històric que recorre les polítiques d’habitatge al llarg del segle passat. S’inicia amb l’arribada massiva d’immigrants a Barcelona i les primeres promocions d’habitatges protegits i acaba a finals del segle amb la crisi del 1997. La dinàmica que aquests processos imprimeixen a la ciutat impulsa les reivindicacions del moviment veïnal, amb la demanda de millora urbana als barris. Es tracta d’un cicle caracteritzat pel pas del lloguer d’abans de la Guerra Civil, amb episodis crítics com la vaga de lloguers del 1931, a la difusió de l’habitatge que s’havia adquirit en propietat en les dècades del “desarrollo” i a la crisi del final de segle, que va marcar l’entrada a un nou cicle, dins del qual ens trobem encara avui immersos.
Obertura el 30 de juny de 2022, a les 18.00 hores
Dates: 1 de juliol – 31 de desembre de 2022.
Congrés ENHR. La lluita pel dret a l’habitatge: les pressions de la globalització i l’assequibilitat a les ciutats avui
ENHR, xarxa europea per a la recerca de l’habitatge, té com a objectiu organitzar una conferència important cada any. Cada conferència té lloc en un país diferent i està organitzada per un Comitè Organitzador Local (LOC). Aquestes jornades ofereixen tallers, plens i itineraris.
La conferència 2022 se celebrarà a Barcelona del 30 d’agost al 2 de setembre, inclosa una Jornada d’Investigadors d’Habitatge Nou el 30 d’agost. El títol serà La lluita pel dret a l’habitatge: les pressions de la globalització i l’accessibilitat a les ciutats d’avui.
La situació del mercat immobiliari a ciutats com Barcelona dona una imatge molt clara de la contradicció de l’actual procés de globalització. Una tempesta perfecta de diverses forces internes i externes està pressionant les ciutats i demostrant la capacitat limitada dels governs locals per fer front a la crisi de l’habitatge. El dret a l’habitatge està en joc.
Una de les claus d’aquest procés és la financiarització del mercat immobiliari, que incrusta l’habitatge en cicles financers volàtils. La pregunta principal és: com podem acabar amb aquest feedback entre el preu de l’habitatge i el finançament?
Passant de les causes a les conseqüències, un tema important és el debat actual sobre les polítiques de control del lloguer. Aquesta discussió se centra en la seva eficàcia en el control de la bombolla del lloguer. Una altra qüestió política clau és la manca significativa d’habitatges assequibles per a persones amb ingressos baixos que està afectant totes les ciutats globals. Davant d’aquesta mancança, com poden els governs i el sector promoure l’habitatge assequible?
També cal cridar l’atenció sobre el turisme i la gentrificació, que són reptes per al paisatge urbà de les nostres ciutats, així com el disseny d’habitatges sostenibles i eficients energèticament com a resposta a la crisi climàtica.
La Conferència Anual ENHR abordarà aquestes situacions i s’estructurarà en dos blocs:
- The New Housing Researchers Coloquium (NHRC) – 30 d’agost de 2022: Dirigit principalment a investigadors que estiguin treballant en les seves tesis doctorals relacionades amb l’habitatge. En tot cas, es tracta d’un espai obert a altres investigadors que vulguin presentar la seva recerca en un espai que els ofereix una mentoria crítica per al seu treball.
- Conferència anual de la Xarxa Europea per a la Recerca en Habitatge (ENHR) – del 31 d’agost al 2 de setembre de 2022: Dirigit a professionals tant joves com experimentats que treballen en la investigació sobre l’habitatge i en sectors especialitzats per oferir un espai on es puguin reunir, discutir enfocaments i resultats i comparar polítiques de la UE.
Lloc: ETSAB
Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona
Universitat Politècnica de Catalunya. Avinguda Diagonal 649 – Barcelona
A més, es programa un itinerari a Ca l’Alier + MUHBA Oliva Artés en què s’explicarà el 22@ i els canvis urbanístics/habitatge. Serà l’1 setembre a les 17 h i fins a les 18,15h. Al MUHBA Oliva Artés s’informarà sobre el projecte expositiu d’habitatge.
Ràdio i podcast
Programa de ràdio sobre les lluites per l’habitatge a la Marina
Des de Memòria Viva, s’organitza aquest programa sobre el passat i el present de les lluites per l’habitatge al barri de la Marina, en un diàleg entre veïnes i veïns que fa dècades que defensen el dret de l’habitatge al barri i d’altres que tot just s’instal·len als nous pisos de la Marina del Prat Vermell. Es vol visibilitzar el paper que han tingut aquestes lluites en la construcció i transformació dels barris, i el valor de la memòria històrica per crear vincles de veïnatge.
Si et ve de gust, acosta-t’hi i participa en el programa el dia 29 d’abril a les 18.00 hores als baixos de la cooperativa d’habitatge La Chalmeta, al barri de la Marina del Prat Vermell (Sants-Montjuïc).
S’emetrà a Ràdio La Marina i altres ràdios del districte de Sants-Montjuïc a partir del 29 d’abril.
Programa de ràdio sobre les lluites per l’habitatge a Sants-Montjuïc
Ràdioactius, la ràdio comunitària del Poble-sec, acompanya aquest programa sobre la memòria de les lluites per l’habitatge al districte de Sants-Montjuïc. A través del testimoni de veïns i veïnes que en van formar part, es parlarà sobre les cooperatives d’habitatge del Poble-sec, l’obertura de la ronda del Mig, les barraques de Montjuïc i altres temes.
Enregistrat a La Lleialtat Santsenca al barri de Sants (Sants-Montjuïc).
S’emetrà a Ona de Sants-Montjuïc i altres ràdios del districte de Sants-Montjuïc i també al web de Ràdioactius a partir del 6 de maig.
Podcast sobre la memòria de les dones del Besòs
Recull de testimonis d’un grup de dones que van ser veïnes del barri de barraques del Camp de la Bota i, posteriorment, del barri del Besòs, sobre les lluites per l’habitatge liderades per dones en aquests dos barris, amb episodis paradigmàtics com el tancament al Patronat el 1977. L’enregistrament s’ha fet durant una marxa exploratòria pel barri del Besòs amb la Comissió Memòria i Gènere.
Enregistrat als carrers del barri del Besòs (Sant Martí).
S’emetrà a Ràdio El Clot i altres ràdios del districte de Sant Martí a partir del 20 de maig.
Acte de cloenda
- 17:00 h. INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ ‘HABITAR BARCELONA, SEGLE XX’. Amb Joan Roca, director del MUHBA, i les comissàries de l’exposició, Carme Trilla i Amador Ferrer.
- 17:30 h. Pausa.
- 17:45 h. Benvinguda i presentació. Amb Jordi Rabassa, Regidor de Memòria Democràtica.
- 18:00 h. PROGRAMA ‘MEMÒRIA DE LES LLUITES PER L’HABITATGE A BARCELONA’. Presentació de les recerques i el mapa (Taules de Memòria i mapa-web). Transductores, equip de suport i coordinació de les Taules de Memòria: Júlia Gutiérrez i Andrea Corachán. UPC, equip de recerca: Cristina Poza i David H. Falagán.
- 18.30 h. DEBAT SOBRE EL PASSAT I EL PRESENT DE LES LLUITES PER L’HABITATGE / Taula rodona. Preguntes disparadores: Quines són les lluites avui? Quina vinculació hi ha entre les lluites i reivindicacions d’ahir i d’avui? Mirada a futur (quines seran les lluites de demà). Amb Jaume Artigues, representant de la FAVB; Francisco Hurtado, representant de la PAH; Enric Aragonès, representant del Sindicat de Llogateres; Manel Guàrdia, investigador; Vanesa Valiño, Regidoria d’Habitatge. Modera: Carme Trilla. Fila zero: Participants Taules de Memòria.
- 20.15 h. Celebració / mostra de materials / QR mapa / visita a l’exposició.