La primavera arriba als mercats: Els tresors frescos de la temporada
Amb l’arribada de la primavera, l’hivern es va acomiadant i les temperatures es van suavitzant, tot i que no ens podem escapar de les típiques pluges d'aquesta època de l’any que ens deixen ben xops. Però aquesta combinació de sol i pluja crea l’ambient perfecte per a l’arribada de frescor als nostres mercats.
Per això avui ens hem apropat al mercat de Montserrat, concretament a la parada Frutas y Verduras Dominga, per descobrir de primera mà les seves recomanacions.
Allà coneixem la Conchi, que treballa al mercat des de fa 54 anys! Ella i la Mari ens expliquen quin és el secret per escollir les millors fruites i verdures: triar les que són de temporada, ja que provenen de conreus de proximitat. “No hi ha misteri, i la qualitat es nota a l’hora de tastar-les”, ens confessen.
A la primavera, les fruites que sens dubte hauríem d’incloure al nostre cistell són les taronges, les maduixes, les cireres i els plàtans. Si opteu per gustos més tropicals, la pinya i l’alvocat també són una gran opció.
La Conchi i la Mari ens recomanen uns dels tresors de la primavera: les cireres de Torroella de Montgrí, que són de les primeres a fer la seva aparició als mercats.
Un cop passada l’època de les Torroella, venen les d’Extremadura, també molt dolces i amb la particularitat que arriben sense tija. Si us agraden les fruites més dolces, són de temporada les nespres de Callosa d’en Sarrià, una varietat amb un sabor excepcional, tot i la seva aparença poc neta i amb taques.

Pel que fa a les verdures la primavera, predominen els espinacs i els espàrrecs, una opció perfecta per a plats lleugers i saludables. Les mongetes, els pèsols i els xampinyons també són verdures de temporada que mereixen ser presents a la teva taula.
Si sou fans de les amanides fresques i suculents, no podeu oblidar-vos del tomàquet de Vilassar, amb el seu gust suau i delicat, ideal per a amanides, o de la ceba tendra i el pebrot, que també aporten frescor i color als vostres plats.
Si voleu preparar una bona crema, les pastanagues i els espàrrecs, també de temporada, et faran gaudir d'un sabor intens i deliciós.

De la mateixa manera, si t'agraden els plats més substanciosos, a la primavera pots optar pel conill, la guatlla o el porc com a proteïna principal. I per als amants del peix, aquesta és la temporada perfecta per consumir peix blau, com la tonyina, les anxoves o les sardines, que són fresques i plenes de sabor. I si voleu optar per altres alternatives, també podreu trobar el bacallà fresc, la daurada, el llenguado o el rap, tots en el seu millor moment.
Des de Frutas y Verduras Dominga, la Conchi i la Mari ens recomanen aprofitar els productes de proximitat, que, a part de ser frescos, suposen un suport a l'economia local i a l'agricultura sostenible. A més a més de mostrar-nos els seus productes, també ens van compartir algunes receptes ben senzilles.
Per exemple, una melmelada de nespra de Callosa, una opció perfecta per gaudir d’aquesta fruita tan dolça. Només cal pelar les nespres i cuinar-les a foc lent fins aconseguir una textura espessa, per cada quilogram de nespres 400 grams de sucre. Aquesta melmelada, acompanyada de pa i mantega, serà el complement ideal per l’esmorzar.
Una de les receptes més refrescants per combatre la calor de finals de primavera és el gaspatxo de síndria, on es combina aquesta fruita dolça amb tomàquet madur i all, creant una crema suau que es pot gaudir ben freda.
Amb tots aquests productes i consells ja teniu les eines per gaudir de la millor fruita i verdura de temporada aquesta primavera. Us esperem als mercats de Barcelona amb totes aquestes delícies de temporada de la millor qualitat!
