Obres al voltant de l'estació de Sants

Els entorns de Barcelona-Sants s'estan remodelant per traslladar els vials de circulació a la banda sud, la més propera al Parc de l'Espanya Industrial, i permetre d'aquesta manera l'ampliació de l'estació. Durant les properes setmanes aquestes obres provocaran diverses afectacions a la circulació. Per començar, dijous 7 de març es talla la sortida del carrer del Rector Triadó a la plaça dels Països Catalans. Dissabte 16 i diumenge 17 de març, hi ha restriccions de trànsit al carrer de Tarragona a l'altura de la plaça dels Països Catalans, entre altres afectacions a la mobilitat a la zona, previstes fins al setembre.

..
10/04/2024 - 14:35 h - Urbanisme i infraestructures Districte de Sants-Montjuïc

Dijous 7 de març, una rasa ha de creuar el carrer del Rector Triadó per fer-hi passar quatre passa-tubs d’acer soterrats a nivell superficial, sobre la llosa del pàrquing de sota l’estació. Aquest dia, el c. Rector Triadó restarà tallat físicament a l’altura del c. Mallorca. Al tram des del c. Elisi no s’hi podrà aparcar, perquè serà de doble sentit, amb pas alternatiu regulat per senyalistes. La sortida de tot el trànsit del carrer del Rector Triadó es durà a terme pel carrer de l’Elisi fins al matí de divendres.

Dissabte 16 i diumenge 17 de març, dues rases han de creuar el carrer de Tarragona per la banda mar i la banda muntanya de la plaça dels Països Catalans per poder connectar-hi més endavant els semàfors que han de regular la nova configuració de la connexió entre l’avinguda de Roma i el passeig de Sant Antoni. [ACTUALITZACIÓ: Dissabte 11 de maig s’ha de tornar a obrir la rasa que creua el carrer de Tarragona per la banda muntanya de la plaça dels Països Catalans.] S’hi mantindran en tot moment dos carrils de circulació en sentit mar i un carril bus en sentit ascendent per la banda Llobregat, però es deshabilita en aquest tram el carril bus en sentit descendent, així que aquests dies els autobusos 109, V7 i D40 hi circularan pel carril central.

Mentrestant, a la plaça dels Països Catalans es treballa per reparar les filtracions sobre l’estació de Barcelona-Sants. Fins al 10 de març, els vials de davant de l’estació estan reduïts a un sol carril de circulació cadascun, tant el reservat a autobusos com el destinat a la resta del trànsit. La setmana de l’11 al 16 de març, el pas de vianants per la vorera de la banda mar de la plaça, davant de l’hotel, queda restringit i les obres ocupen el carril central de circulació (en illeta). Del 18 al 27 de març, els treballs de reparació de la junta estructural ocupen els dos carrils de l’esquerra i la sortida de la plaça dels Països Catalans queda reduïda a dos carrils, mentre que el carril bus del carrer de Tarragona queda tallat en sentit mar al llarg de la plaça. Del 3 al 14 d’abril, aquest tall d’aquest carril bus en sentit descendent es manté i s’allarga fins passada la plaça dels Països Catalans, mentre que la sortida de la plaça de tots els vehicles es desplaça cap als dos carrils de l’esquerra, per ocupació dels dos de la dreta per les obres.

Del 15 d’abril al 20 de maig, es repara la junta estructural de la coberta de l’estació soterrada que creua l’avinguda de Roma. La parada doble dels busos 27, 78, 109, 115, D40, H10 i V7 en sentit Besòs es desplaça a una mica més endavant. L’obra afecta quatre dels sis carrils d’entrada i sortida cap a la plaça des de l’avinguda de Roma. Fins al 30 d’abril, l’obra ocupa els carrils més propers al parterre central, deixant lliure només un carril per sentit als laterals. A partir del 3 de maig, els carrils oberts a la circulació, un per sentit, són els més propers al parterre central.

En aquest tram inicial de l’avinguda de Roma, les obres de reparació de juntes estructurals de l’estació coincideixen amb les que s’estan duent a terme per acabar desviant el trànsit de l’avinguda vers la banda mar de l’estació de Sants. És per això que, a partir del 20 de maig, les ocupacions no es retiren sinó que s’amplien, i es mantindran fins al setembre. Des del 15 d’abril, es tanca el vial de desviació des del carrer de Tarragona cap a l’avinguda de Roma, per enderrocar-ne les illetes a banda i banda. Aquest gir a l’esquerra es farà ara directament des del carril esquerre de baixada del carrer de Tarragona.

A la plaça de Joan Peiró, del 5 al 28 d’abril, també es treballa per reparar la junta estructural de la coberta de l’estació i evitar les filtracions. Fins al 17 d’abril, a la banda mar de la plaça, les obres ocupen part de la vorera i del carril d’accés al pàrquing soterrat, que roman obert. En canvi, es tanca la sortida d’aquest pàrquing per la rampa helicoidal: els vehicles no podran tornar a pujar a la plaça de Joan Peiró sinó que sortiran directament cap al carrer de Premià. A la part central de la plaça, per reparar la junta i reforçar les reixes de ventilació de l’estació, s’ocupa vorera i un carril de circulació, desviant a l’altre vial existent tant els taxis que van a la parada d’aquesta plaça com la resta de vehicles que van cap al passeig de Sant Antoni o el carrer dels Comtes de Bell-lloc. S’anul·la temporalment la parada d’autobusos urbans núm. 3166: els busos 115 i H10 s’aturen abans en una parada provisional al passeig de Sant Antoni, mentre que el V5 ho fa després en una altra parada provisional a Comtes de Bell-lloc, just passat el pas de vianants.

A la plaça de Joan Peiró, recentment s’han reparat i repintat tant l’estructura metàl·lica com les fustes que cobreixen la pèrgola d’ombra existent, que es mantindrà més enllà d’aquestes obres de reforma de la mobilitat a l’entorn de l’estació de Barcelona-Sants.

El nou vial de circulació per la banda mar de l’estació ja està asfaltat dins de l’àmbit d’obres on fa mesos que s’hi treballa, però ara falta completar aquesta pavimentació als extrems per connectar-lo amb el passeig de Sant Antoni i l’avinguda de Roma. Aquests treballs es duran a terme dijous 18 d’abril. Aquell dia, a la plaça de Joan Peiró, restarà parcialment tallat l’accés al pàrquing soterrat. La connexió amb el carrer de Premià es realitzarà pel carrer de l’Autonomia. A la plaça dels Països Catalans, es tornarà a tancar la sortida des del carrer del Rector Triadó, tallat físicament al carrer de Mallorca i desviat el trànsit cap al carrer de l’Elisi, com els dies 7 i 8 de març.

Notícies relacionades