Crònica de "Descobreix la pluralitat religiosa dels barris de Barcelona 2024: el cristianisme ortodox”
L’activitat “Descobreix la pluralitat religiosa dels barris de Barcelona 2024” va tenir lloc el 6 de juliol, i va consistir en dues rutes, una pel districte de l’Eixample i una altra pels de Sarrià-Sant Gervasi i les Corts. Es va posar el focus en el cristianisme ortodox, tot visitant diverses esglésies d’aquesta confessió, i on les persones assistents van poder conèixer de primera mà les claus de la tradició cristiana ortodoxa i algunes de les comunitats que la professen a Barcelona.
A Barcelona conviuen més de mil entitats i comunitats religioses i espirituals, una dada que es reflecteix en la configuració urbana de la ciutat. Concretament, hi ha més de 500 centres de culte, dels quals 8 corresponen al cristianisme ortodox. Aquesta presència no és nova, i enguany es commemoren 50 anys des de l’obertura del primer centre de culte ortodox a Barcelona, depenent del Patriarcat de Sèrbia. Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) va organitzar el passat 6 de juliol l’activitat “Descobreix la pluralitat religiosa dels barris de Barcelona 2024”, que va consistir en la visita a tres esglésies ortodoxes dels districtes de l’Eixample, Sarrià-Sant Gervasi i les Corts.
L’activitat va consistir en dues rutes. La primera va tenir lloc al matí al districte de l’Eixample, i va ser guiada per Bezawerk Oliver Martínez, responsable del contacte amb les comunitats cristianes de l’OAR. Aquesta ruta es va centralitzar en una visita a la parròquia de Sant Nectari d’Egina (Patriarcat de Constantinoble), que es troba en una petita sala de la parròquia de la Puríssima Concepció, en ple carrer d’Aragó.
La ruta de la tarda, als districtes de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, va ser guiada per Tatevik Galoyan Muradyan, tècnica i dinamitzadora especialitzada en interculturalitat i exvicepresidenta de l’Associació Cultural Armènia de Barcelona. La primera visita va ser a la parròquia de Santa Nino (Patriarcat de Geòrgia), al districte de Sarrià-Sant Gervasi, que acull la comunitat georgiana ortodoxa de Barcelona. La segona església va ser la parròquia de la Mare de Déu (Patriarcat de Bulgària) que es troba acollida a la parròquia de Maria Reina, a Pedralbes (és la primera església ortodoxa búlgara d’Espanya). Aquesta parròquia també acull l’Església ortodoxa armènia. Galoyan va explicar les claus d’aquesta tradició just al davant de la Khatxkar o pedra-creu que s’alça a l’entrada de l’església, un monument inspirat en les pedres-creu del simbolisme cristià armeni.