Diversitat religiosa a Barcelona el 2016
Amb l’estrena de la web de l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), també volem fer una fotografia de la diversitat religiosa a Barcelona i de l’activitat de l’OAR durant el 2016. Aquí us en fem una petita síntesi:
- El 2016 hem comptabilitzat la presència a Barcelona de 542 centres de culte de 22 tradicions religioses diferents. Aquestes comunitats religioses es troben repartides per tota la ciutat, de manera que a tots els districtes són presents, almenys, quatre confessions religioses diferents.
- Més de la meitat de les situacions que ha atès l’OAR es referien a la regularització de centres de culte, a l’ús puntual d’equipaments públics i via pública i a l’assessorament sobre subvencions municipals.
- La major part dels processos de regularització de centres de culte del 2016 han tingut lloc als districtes de Sants-Montjuïc, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, i han estat relacionats amb esglésies evangèliques principalment.
- Els districtes que han rebut més sol·licituds d’ús d’equipaments i via pública per a activitats de les entitats religioses han estat Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí. La majoria d’aquestes sol·licituds les han fet les comunitats musulmanes i les esglésies evangèliques, entre d’altres. L’església catòlica també fa activitats al carrer, sobretot processons.
- Més de la meitat de les demandes que rep l’OAR provenen de comunitats religioses i d’altres departaments de l’Ajuntament, sobretot dels districtes. L’OAR també rep demandes d’estudiants, centres educatius, mitjans de comunicació, entitats no religioses i persones particulars.
- De les entitats religioses que s’han acostat a l’OAR, gairebé la meitat eren esglésies evangèliques i aproximadament una quarta part, comunitats islàmiques. L’OAR també ha atès entitats catòliques, jueves, hindús, budistes i interreligioses, entre d’altres.
- Més de 500 nois i noies d’escoles diverses han visitat centres de culte de tradicions religioses diferents a través de la proposta didàctica “Llocs de culte, espais per descobrir”.
- A més, l’OAR ha organitzat activitats formatives per a les entitats religioses sobre fiscalitat i llei de transparència, sobre subvencions o sobre el treball que fa l’Ajuntament amb les persones sense sostre. També s’ha fet formació per a personal municipal sobre diversitat religiosa i minories religioses de la ciutat.
Tot plegat ens permet constatar el dinamisme de les comunitats religioses de Barcelona i la importància de la col·laboració i el treball conjunt entre aquestes comunitats i els organismes municipals per tal de millorar en matèria de llibertat religiosa i cohesió social.