HINDUISME | Durga Puja o Durga Utshav, festivitat en honor de la deessa hindú

Durga Utshav o Durga Puja és el festival devocional hindú que se celebra després de l’equinocci de tardor i durant el mes lunar d’Ashwin, és a dir, aproximadament entre setembre i octubre, en honor de la deessa Durga.  

Se celebra una festivitat plena de colors en què s’elaboren imatges de la deessa Durga i es fan ofrenes, representacions teatrals, oracions, àpats i danses tradicionals. En l’hinduisme es considera que la divinitat s’expressa a través de tres aspectes (trimurti): el creador (Brahma), el conservador (Vixnu) i el transformador (Xiva). Durga o Parvati són dos dels noms més coneguts que prenen l’aspecte femení o parella (shakti o devi) del déu Xiva.

La celebració del Durga Utshav o Durga Puja commemora la lluita de la deessa contra les forces del mal encarnades pel dimoni (asuraMahisha i s’acostuma a allargar durant nou dies o nits, encara que els dies més importants són els cinc finals. Les comunitats hindús solen celebrar la festa de Navaratri (les nou nits) dos cops l’any, tot i que l’ocasió més important és la que, seguint el calendari lunisolar, s’escau després de l’equinocci de tardor. Entre les diverses activitats que es porten a terme en les diferents regions de l’Índia i als països amb presència hindú, destaquen les ofrenes de flors i aliments, les recitacions de textos espirituals, les processons populars, els dejunis, les representacions teatrals, l’elaboració de menjars típics o les danses tradicionals, com les del nord-oest de l’Índia, on els bastons utilitzats en la coreografia del ball (dandiyas) representen les espases de la deessa.

La festa es divideix en tres grups de tres dies, en què cada dia pren una sèrie de característiques especials. Els tres primers dies es relacionen amb Parvati (deessa esposa de Xiva), els tres següents amb Lakxmi (deessa esposa de Vixnu) i els tres finals amb Sarasvati (deessa esposa de Brahma). La festivitat es clou amb la victòria del bé sobre el mal al desè dia (vijaya dashami) i marca el final de les celebracions en honor de la deessa Durga.

La festivitat de Durga Utshav és coneguda i celebrada a tot l’Índia i Bangladesh.

El simbolisme de Durga Utshav

La victòria de la deessa Durga representa la victòria del poder maternal, creador i nodridor, davant del caos i la fatalitat del destí. Tot i que aquí la potència divina es manifesta sota la forma femenina d’una deessa que pren diferents atributs guerrers, com el color vermell propi de la sang i les armes (els bastons simbolitzen les espases), aquesta potència també es representa en actes de recolliment i concentració.

Diverses activitats en el marc d’aquesta festivitat escenifiquen la lluita que tot ésser humà porta a terme en el seu interior per dominar les pròpies passions i contradiccions. L’objectiu és aconseguir la unitat i la restauració de l’estat de plenitud primordial que simbolitza la victòria final, al desè dia (vijaya dashami).