ISLAM | Aixura

QUÈ ÉS L'AIXURA?

L’Aixura és la commemoració del martiri de l’imam Hussayn, que porten a terme les persones musulmanes xiïtes el desè dia de muharram, primer mes de l’any lunar islàmic, i és un dia molt important per a la comunitat xiïta. Va ser el dia en què les forces de Yazid ibn Muàwiya van assassinar amb crueltat l’imam Hussayn (fill de l’imam Alí) i els seus 72 companys, germans, fills, amics i convidats. Van ser torturats i no se’ls va donar menjar ni beure durant tres dies, fins i tot al seu fill de 6 mesos i a la filla de 4 anys, a Karbala (Iraq). A més, van cremar les carpes de la seva família i van portar les dones i nenes captives de primer a Kufa i després a Damasc (Síria) amb brutalitat.

El dia de l’Aixura les comunitats xiïtes de tot el món realitzen processons amb l’objectiu d’empatitzar amb les persones oprimides. És una protesta contra l’opressió, i alhora serveix per donar suport als oprimits. Les processons es diferencien depenent de la cultura del país, però en totes s’acostumen a realitzar sermons commemoratius i es canten versos tristos. A més, les persones participants es donen alguns cops al cos per simbolitzar i reviure les circumstàncies històriques en condicions de sofriment i tristesa. De vegades aquesta acció pot espantar una mica, però és un acte de respecte profund que no ha tingut mai com a objectiu violentar o provocar a la gent.

 

QUI ÉS L'IMAM HUSSAYN?

L’imam Hussayn (mort el 680) és fill de l’imam Alí i de Fàtima; per tant, net del profeta Muhàmmad. En el context xiïta, el títol d’imam s’aplica als líders de la comunitat islàmica que provenen, per descendència directa, del profeta. L’imam Hussayn forma part de la casa o família del profeta Muhàmmad (Ahl al-Bayt) i encarna la lluita contra l’opressió i la tirania amb vista a l’establiment de la pau i la justícia. El seu martiri el va portar a suportar les proves i dificultats més dures per un objectiu sagrat, ja que la lluita més dura i penosa és la que es dona en la llunyania i el desemparament. Això passa quan una persona s’atura al camp de batalla i s’adona que la totalitat dels membres de la societat van en contra seu.

 

LA FILOSOFIA DE L'AIXURA

Com més reflexionem amb deteniment sobre la qüestió de l’Aixura i el martiri de l’imam Hussayn, trobem que presenta més aspectes i dimensions desconegudes, les quals mereixen una anàlisi i un aclariment.

La rememoració de l’Aixura no consisteix únicament en la mera evocació de records, successos i relats, sinó que el seu objectiu principal és l’explicació i l’aclariment d’aquest succés de tanta importància. Que ningú pensi que, havent-hi la lògica i l’argumentació científica, el plor és una cosa innecessària i inútil, i que no hi ha necessitat de seguir un vell costum d’aquest tipus. Quan ens referim a la història dels profetes, veiem que al seu voltant es reunia gent de fe, que no estava motivada principalment per la lògica i l’argumentació, sinó més aviat per un sentiment de respecte profund. Els sentiments humans sempre han estat sensibles a la tirania, la persecució, l’opressió, la intimidació i la discriminació de les classes socials.

 

LA COMUNITAT XIÏTA A BARCELONA

El xiisme és un corrent polític dins l’islam que reivindica els descendents de la família del profeta Muhàmmad, a través del seu cosí i gendre Alí ibn Abi-Tàlib, com a legítims governants de la comunitat musulmana.

A Barcelona la presència de la comunitat xiïta es va consolidar durant els anys vuitanta i és majoritàriament d’origen pakistanès. Actualment disposen d’una mesquita representativa a la ciutat: el Centre Islàmic Al Qaim, obert el 1999.