La mística de Raimon Panikkar al pati del Museu Frederic Marès
El dijous 12 de juliol el Pati Verger del Museu Frederic Marés va acollir un recital de textos acompanyats de música per il·lustrar la faceta més mística del filòsof Raimon Panikkar. El recital s’emmarcà dins la programació d’actes commemoratius del centenari del naixement de Raimon Panikkar, que ha estat un dels pensadors catalans més universals de l’època contemporània, possiblement, després de Ramon Llull, el filòsof més important que ha tingut Catalunya en els aspectes intercultural i interreligiós.
El recital ha estat una molt bona ocasió per mostrar, d’una banda, la vivència de la mística Panikkar (va escriure diversos textos en aquesta línia), i per l’altra banda, la seva aposta pel diàleg intercultural i interreligiós. Ambdues vessants s’han vehiculat a través de dos llenguatges, la poesia i la música. Laia de Ahumada, Débora Malamud, Sonia Melwani, , Ababacar Thiakh, Modou Ka i Marta Millà, han llegit textos de caire místic de les tradicions cristiana, jueva, hindú, musulmana i budista, i Bernat Martí, Ellen Gould, Ernesto Briceño, Bhakti Das, Angel Halim Martínez i Joan Anton Mateu han estat els músics que han acompanyat tot el recital.
Maria Cucurella, coneixedora de la mística del filòsof conduí l’acte i presentà la mística en les diverses tradicions religioses juntament amb la lectura de textos de Panikkar que parlen d’aquest aspecte, sobre el qual l’autor va escriure llargament, i que va definir com “l’experiència plena de la vida”.
L’acte finalitzà amb un concert a tres veus entre els músics cristià, hindú i budista, per simbolitzar la triple adscripció de Panikkar a aquestes tres religions. “Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià”.
Aquesta activitat ha estat organitzada per l’Oficina d’Afers Religiosos i l’Espai Avinyó - Llengua i Cultura, dos serveis de l’Ajuntament de Barcelona que han treballat junts per primera vegada per posar de manifest la diversitat, el diàleg, la interconviccionalitat i la interculturalitat d'aquest gran pensador.
L’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i moltes altres entitats i institucions han estat programant i continuen organitzant activitats, cicles i xerrades per difondre el pensament de Panikkar i destacar el seu llegat entorn del diàleg de tradicions culturals i religioses molt diverses.