SIKHISME | Vaisakhi o Baisakhi

Per entendre realment què significa el Vaisakhi dins del sikhisme hauríem de remuntar-nos fins al 1699, any en què el guru Gobind Singh va fer coincidir l’acció de gràcies, pròpia a la festa equinoccial, amb la creació de la primera khalsa. Aquest terme, d’origen àrab i introduït a la regió del Panjab pels musulmans, significa: destil·lat, refinat, pur o noble. Dins del sikhisme es va començar designant els guerrers de la comunitat sikh que es van oferir a defensar les persones innocents de tota persecució religiosa, especialment la practicada per l’emperador mogol Aurangzeb. Seguidament, es va passar a designar un nou grup social dins del sikhisme que es distingia de la resta de membres pel seu zel moral i compromís.

L’entrada a la khalsa se celebra amb la “cerimònia del nèctar” (amrit sanchar o amrit pahul), que consisteix principalment en un seguit de recitacions, libacions i l’acceptació sincera d’un codi ètic de conducta (rahit mardaya) que comporta, entre altres coses, no fumar, no consumir alcohol ni cap droga, abstenir-se de menjar carn, no mantenir relacions sexuals fora de la parella legítima o no tallar-se els cabells. Amb l’entrada a la khalsa, el nou membre de la comunitat passa a rebre un títol oficial de respecte: “singh” (lleó) per als homes i “kawr” (princesa) per a les dones. Per simbolitzar el vincle amb la khalsa, el sikh recordarà el seu compromís a partir de cinc elements que comencen amb la mateixa lletra “K” (panch kakar): els cabells llargs (kex), la pinta (kanga), la polsera (kara), els calçotets de cotó (kaxera) i la petita daga (kirpan).

La celebració anual del Vaisakhi commemora la creació de la khalsa. La comunitat sikh el celebra reunint-se ben d’hora al seu centre de culte o gurdwara, curosament netejat i decorat, fent ofrenes de flors, menjars i iniciant una processó per la ciutat on es fan demostracions d’arts marcials acompanyades de música. 

La comunitat sikh barcelonina té el seu temple al carrer Hospital, al districte de Ciutat Vella, anomenat Gurdwara Guru Darshan Sahib. Celebra altres festivitats a l'espai públic de la ciutat, per exemple, el naixement de Guru Nanak (novembre). Podeu veure el vídeo del 2017 sobre aquesta celebració a Barcelona AQUÍ i un article AQUÍ.