Arrenca la segona edició del cicle “Trànsits: les músiques de l’esperit”

El Museu de la Música de Barcelona i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) posen en marxa de nou el cicle “Trànsits: les músiques de l’esperit”, on es reflexiona al voltant de l’estret lligam entre la música i la pràctica religiosa i espiritual de les comunitats religioses de Barcelona, tot mitjançant una sèrie d’actuacions musicals en el context de la litúrgia i converses prèvies. Aquest 2023-2024, les sessions s’emmarquen a la temporada “Poder o revolta” de l’Auditori.

..
16/10/2023 - 16:26 h - Cultura i lleure OAR

Es tracta d’un cicle que ja s’inicià el 2022 amb sessions com ara “El Qawwali”, “El cant de la sibil·la” i “Beleganjur”, i que va continuar els primers mesos de 2023 amb “Ukigumo: Jisei No Ku” i “Paths of the soul”. El 21 d’octubre arrenca la nova edició amb la primera sessió, “Licht der Sinnen: la música de la reforma luterana”.

RELIGIÓ I MUSICALITAT

La música i el so han estat cabdals en la pràctica espiritual i religiosa. Històricament, i arreu, s’ha utilitzat com a vehicle i com a objecte de la litúrgia, i se li ha atribuït el rol indispensable d’establir el vincle amb la divinitat o l’esperit, de ser trànsit. Tant l’espiritualitat com la música tenen una història que ha evolucionat amb la de la humanitat des d’abans inclús que puguem tan sols parlar d’història.

La musicalitat s’ha innervat amb la cultura i amb la religió, i s’ha desenvolupat amb les formes més variades i específiques. Els mantres hindús, els càntics jueus, els cants antífons gregorians, el honkyoku dels monges zen japonesos, les pregàries islàmiques, la cerimònia okuyi d’alguns grups bantú de Camerun i Gabon… Els vincles de la música amb l’espiritualitat són profunds i infinits, i, en alguns casos, impossibles de separar.

SOBRE EL CICLE “TRÀNSITS: LES MÚSIQUES DE L’ESPERIT”

La conjunció entre música i religió o espiritualitat és el fil del cicle “Trànsits”, que, com a la primera edició, posa el focus en aquells rituals i esdeveniments litúrgics i religiosos de la ciutat de Barcelona que tenen la música com a pilar fonamental. Es posarà l’accent a diversos ritus i actes relacionats amb els calendaris propis de cada confessió. Així, per exemple, el cicle iniciarà amb una primera sessió, titulada “Licht der Sinnen”, amb la celebració del Dia de la Reforma, data assenyalada de la comunitat luterana, amb una litúrgia acompanyada de diverses cantates de Bach.

De manera semblant, “Trànsits” també emmarcarà festejos religiosos amb la diàspora filipina i la comunitat Murid del Senegal, i permetrà al seu públic participar en una lila, un ritual de purificació mitjançant el trànsit sonor i corporal característic de la comunitat Gnawa. Tots ells són exemples que es podran experimentar a partir del 21 d’octubre, quan tindrà lloc la primera sessió de la nova edició del cicle.

LICHT DER SINNEN. LA MÚSICA DE LA REFORMA LUTERANA

La primera sessió de la segona edició del cicle “Trànsits: les músiques de l’esperit” tindrà lloc el dissabte 21 d’octubre. Es tracta de “Licht der Sinnen”, que continuarà el recorregut per les esglésies evangèliques iniciat a la primera edició del cicle. Concretament, aquesta sessió la protagonitzarà la Comunitat Evangèlica de Parla Alemanya, que a Barcelona avui està formada per més de 500 membres, i que ha estat present i activa a la ciutat des del 1885.

Per a Martí Luter, impulsor de la Reforma protestant al segle XVI, la música era el vehicle de la fe i, per tant, un element central del servei diví. El cristianisme catòlic imposava el cant llatí a la litúrgia i el reservava als sacerdots i els cors, però el protestantisme va adoptar el cant en alemany, i, d’aquesta manera, el va fer més accessible i va aprofitar la capacitat emotiva i de transmissió de contingut didàctic i doctrinal de la música a través de les lletres, per donar lloc a un amplíssim corpus d’himnes i cantates que van ser essencials per a la fonamentació del luteranisme.

“Licht der Sinnen”, sessió organitzada conjuntament amb la Comunitat Evangèlica de Parla Alemanya de Barcelona, començarà obrint un espai de diàleg sobre la presència del protestantisme a la ciutat i la relació d’aquesta confessió amb la música en una conversa a la sala de l’Església Evangèlica Luterana de Parla Alemanya, per a després oferir un ofici litúrgic obert a la mateixa església, on els solistes Salvat Beca Bach i el Bachcelona Consort interpretaran, junt amb la comunitat, dues cantates del calendari litúrgic luterà.

Seran peces de Johann Sebastian Bach, part de les més de dues-centes cantates que el compositor va crear, majoritàriament durant els seus primers anys de servei com a mestre de capella a Leipzig, en correspondència a lectures que la litúrgia luterana prescriu per a determinades ocasions.

CONVERSA amb Matthias Weinmann, violoncel·lista i coordinador d’activitats de la comunitat; Oliver Spies, pastor evangèlic; i Anna Clot, sociòloga.

Aforament limitat. Accés lliure amb reserva prèvia AQUÍ.

  • Dia: Dissabte 21 d’octubre
  • Lloc: Sala de l’Església Evangèlica Luterana de Parla Alemanya (carrer de Brusi, 94)
  • Hora: 18.30 hores

CONCERT-OFICI LITÚRGIC. El servei serà oficiat per Oliver Spies, pastor evangèlic, i acompanyat per Izumi Kando a l’orgue. La música anirà a càrrec dels solistes Salvat Beca Bach (Rita Morais com a soprano, Daniel Folqué com a alto, Ferran Mitjans de tenor i Oriol Mallart de baix) i el Bachcelona Consort (Katy Elkin i Daniel Ramírez als oboès, David Gutiérrez i Clara Creus a la flauta travessera, Ignacio Ramal i Cristina Altemir al violí, Núria Pujolràs a la viola, Guillermo Turina al violoncel, i Daniel Tarrida al clavecí i a la direcció).

Aforament limitat. Accés lliure amb reserva prèvia AQUÍ.

  • Dia: Dissabte 21 d’octubre
  • Lloc: Església Evangèlica Luterana de Parla Alemanya (carrer de Brusi, 94)
  • Hora: 20.00 hores

Atenció! Cal fer la inscripció per a les dues activitats per separat

Us hi esperem!

Recupera el contingut de l’edició 2022-2023 del cicle “Trànsits” AQUÍ!

..

Licht der Sinnen 2023

..

Qawwali #Trànsits 2022-2023

..

Cant de la Sibil·la #Trànsits 2022-2023

..

Paths of the soul #Trànsits 2022-2023