El cicle #Trànsits ens apropa a la celebració del Sinulog aquest gener

El cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat pel Museu de la Música de Barcelona i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), en el marc de la temporada “Poder o revolta” de L’Auditori, continua amb “Sinulog: commemoració de l’evangelització de les Filipines”, que tindrà lloc el 21 de gener. El cicle es va iniciar el 2022, i posa el focus en els vincles estrets existents entre la música i la pràctica espiritual de les diverses comunitats religioses de Barcelona mitjançant una sèrie de sessions consistents en una conversa i un ritual de caràcter musical.

..
11/01/2024 - 10:27 h - Interculturalitat OAR

[ENTRADES EXHAURIDES PEL 21/01. QUEDEN ENTRADES PER LA CONVERSA DEL 18/01, NO TE LA PERDIS!]

SINULOG. COMMEMORACIÓ DE L’EVANGELITZACIÓ DE LES FILIPINES

Enguany, en el marc del cicle “Trànsits: músiques de l’esperit” (2023-2024), la comunitat catòlica filipina col·labora amb l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i el Museu de la Música de Barcelona en l’organització de l’activitat “Sinulog: commemoració de l’evangelització de les Filipines”, que tindrà lloc el diumenge 21 de gener, a les 16.30 hores, a la parròquia de Sant Agustí de Barcelona, que acull la parròquia catòlica filipina. Aquesta tercera sessió de la segona edició del cicle consistirà en una exhibició del ball tradicional de la festa a la plaça de Sant Agustí, i una missa tradicional especial de la festivitat a la parròquia de la Immaculada Concepció i Sant Lorenzo Ruiz.

El Sinulog commemora el Santo Niño, Jesús, suposadament donat l’any 1521 per l’explorador Fernao de Magalhães, en representació de la corona espanyola, als reis/‘rajah’ de l’illa de Cebú, amb motiu del seu bateig. És, alhora, una festa, un festival, un ritual i una celebració religiosa que conjuga elements cristians i originaris del territori. El tercer diumenge de gener té lloc l’esdeveniment central del festival, format per una processó on les persones participants, vestides amb indumentària de colors vius, ballen al ritme de la música tradicional.

Ja fa 31 anys que la comunitat catòlica filipina de Barcelona, per iniciativa de l’Associació Visayas-Mindanao a Catalunya (VISMIN), organitza la celebració del Sinulog a la ciutat. Durant aquest temps, la celebració s’ha anat enriquint amb elements propis de la comunitat local, emparada al barri del Raval, que utilitza tant elements de música en viu com altres d’enregistrats.

Completarà l’acte del diumenge 21 una conversa amb intervencions de diversos membres de la comunitat filipina a Barcelona, que tindrà lloc dijous, 18 de gener, a les 18.30 hores, al Museu de la Música de Barcelona. Hi intervindran Macrina Alcedo Reconsal, Medalla d’Honor de l’Ajuntament de Barcelona, resident a Barcelona des de fa 45 anys, que ha treballat en diverses organitzacions en suport dels i les migrants filipines i la divulgació de la seva cultura; el pare Lino de Castro, rector de la Comunitat Filipina de la parròquia Personal de Barcelona, Immaculada Concepció i parròquia de San Lorenzo Ruiz, i el pare Michael Go, de l’ordre de Sant Agustí, vicari parroquial de Sant Agustí de Barcelona. La conversa estarà moderada per Jordi Alomar, musicòleg i gestor cultural, professor del Departament de Tecnologies i Gestió de la Música de l’ESMUC i director del Museu de la Música de Barcelona – Centre Robert Gerhard des de l’any 2021.

CONVERSA PRÈVIA: RITUAL DE CELEBRACIÓ DE LA DIÀSPORA FILIPINA A BARCELONA

Activitat gratuïta. L’aforament és limitat i cal inscripció prèvia AQUÍ!

[ENTRADES EXHAURIDES!!!] BALL I MISSA TRADICIONALS DEL SINULOG, amb la comunitat filipina de Barcelona:

Activitat gratuïta. L’aforament és limitat i cal inscripció prèvia AQUÍ!

Consulta el calendari de les pròximes sessions del cicle Trànsits al web de l’OAR.

Recupera el contingut de l’edició 2022-2023 del cicle Trànsits AQUÍ!

DESCARREGA’T EL FULLET DEL SINULOG AQUÍ!