El cicle #Trànsits ens apropa a la música religiosa del nord de l’Índia a través d’una exhibició de "tabla"
El 19 d’abril, a la Sala Alícia de Larrocha de l’Auditori, tindrà lloc una nova sessió del cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat pel Museu de la Música de Barcelona i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i emmarcat en la temporada “Poder o revolta” de l’Auditori. Consistirà en un concert del músic canadenc especialitzat en el “tabla”, Shawn Mativetsky, precedit per una conversa.
El cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i el Museu de la Música, continua amb l’activitat “Shawn Mativetsky: músiques del nord de l’Índia”, que tindrà lloc a partir de les 18.30 h a la Sala Alícia de Larrocha de l’Auditori. L’activitat consistirà en una conversa prèvia amb persones expertes i un concert de tabla, a càrrec del músic canadenc Shawn Mativetsky, en què oferirà un repertori divers que combinarà arranjaments de versions tradicionals amb composicions pròpies que fusionen tradició i modernitat.
El tabla és una parella de tambors que exemplifica la dimensió de la presència i de l’expressió de l’ara rotund de la música del subcontinent indi i de l’amplíssima varietat de cultures i hibridacions d’una gran diversitat de tradicions religioses. Té un paper essencial en les tradicions devocionals bhakti en l’hinduisme i el sikhisme, i és també un dels principals instruments qawwali del sufisme practicat a l’Índia i d’altres països veïns.
En tant que un dels principals instruments de percussió de la tradició musical del subcontinent indi, està especialment arrelat a la regió septentrional del país, així com el Pakistan, l’Afganistan i el Nepal. És un instrument capaç d’obrir un riquíssim camp referencial gràcies al seu ampli rang de sonoritats resultat d’una versàtil paleta rítmica, i que gràcies a això ha integrat tant diferents repertoris clàssics de la música religiosa, com composicions resultades de fusions més actuals i seculars, sigui fent un acompanyament a altres elements musicals o exhibicions solistes. Està format per un membranòfon agut (tabla o daya), tradicionalment fet de fusta, i un tambor de registre greu tradicionalment fet de fang (duggi o baya), que s’articula amb els dits, el palmell i el canell de la mà.
Shawn Mativetsky és especialista en el tablai un deixeble destacat del reconegut Pandit Sharda Sahai i aclamat solista. És considerat un dels principals ambaixadors del tabla al Canadà, on és professor d’aquest instrument a la Universitat McGill de Montreal, i un dels pioners en la connexió entre la música clàssica de l’Índia i les composicions occidentals. El músic oferirà un concert que s’aproximarà a aquest instrument des d’una perspectiva polifacètica, amb solos tradicionals a l’estil gharana de Benarés, desenvolupat fa més de 200 anys per Pandit Ram Sahai (1780-1826), i amb noves composicions més experimentals.
En aquesta nova activitat del cicle “Trànsits”, l’exhibició de Shawn Mativetsky anirà precedida per una conversa que tractarà la significació de les pràctiques musicals del nord de l’Índia tant al seu lloc d’origen com a la diàspora. Dues persones expertes reflexionaran sobre els diferents vincles que estableix aquesta tradició musical amb el fet religiós i espiritual, alhora que es valoraran noves formes sorgides del seu contacte amb altres músiques i contextos.
SHAWN MATIVETSKY. MÚSIQUES DEL NORD DE L’ÍNDIA
CONVERSA amb Shyam Sunder, natural de Nova Delhi, músic especialitzat en bansuri i sitar; i Vignesh Melwani, artista escènic i agitador cultural barceloní, autor del projecte “Improvisuals” (2023), un àlbum experimental on utilitza un estil híbrid entre música occidental i música índia. Moderada per Horacio Curti, etnomusicòleg i professor i coordinador del programa de músiques de l’Àsia de l’ESMUC.
Aforament limitat. Entrada gratuïta amb reserva prèvia AQUÍ
- Data: 19 d’abril
- Lloc: Museu de la Música (Carrer Lepant, 150)
- Hora: 18.30 h
CONCERT a càrrec de Shawn Mativetsky. Repertori: “Tabla Solo in Teental”, “Generation Recall” (2023), “Everything is Broken” (2023), “Starfield” (2024) i “Tabla Solo in Rupaktaal”.
Aforament limitat. Compra l’entrada a un preu de 10 € AQUÍ.
- Data: 19 d’abril
- Lloc: Sala Alícia de Larrocha de l’Auditori (Carrer Lepant, 150)
- Hora: A les 20.00 h