[ENTRADES EXHAURIDES] La comunitat muridita celebra a Barcelona el Magal Porokhane, una festivitat amb protagonisme femení
La tarda del 24 de febrer tindrà lloc la sessió “Magal Porokhane: celebració del sufisme muridita”, una nova activitat del cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat pel Museu de la Música de Barcelona i l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), i emmarcat en la temporada “Poder o revolta” de L’Auditori. L’activitat tindrà lloc al Teatre del Casinet d’Hostafrancs i consistirà en una conversa i una demostració de la pràctica del ‘zikr’ en el marc de la celebració del Magal.
Llista d’espera escrivint a reservesmuseu@auditori.cat.
El cicle “Trànsits: músiques de l’esperit”, organitzat per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i el Museu de la Música de Barcelona, continua el 24 de febrer amb la cinquena activitat de la segona edició. Es tracta de “Magal Porokhane: celebració del sufisme muridita”, que tindrà lloc a partir de les 18.00 hores al Teatre del Casinet d’Hostafrancs.
El terme magal, en wòlof ‘celebració’ o ‘commemoració’, designa les festivitats i pelegrinatges principals de la tariqa o germandat Muridiyya del Senegal, que forma part de la via mística musulmana del sufisme, la branca devocional principal a l’Àfrica occidental. El muridisme sorgeix a finals del segle XIX amb Cheikh Ahmadou Bamba Mbacké, qui, més enllà del rol com a líder religiós, és reivindicat com un dels referents de la resistència no-violenta contra la colonització francesa. Com altres tariqa, aquesta s’organitza en dahires, col·lectius de persones creients d’un mateix barri o ciutat, en el marc de les quals s’estructura la vida social i religiosa.
El Magal Porokhane és una de les dues grans festivitats del calendari ritual muridita. Té lloc a la ciutat de Porokhane, a la regió senegalesa de Kaolak, en honor de Sokhna Diarra o Mame Diarra Bousso, mare del fundador de la tariqa i figura d’una rellevància especial. Destaca pel fet que, tot i que no és una festivitat exclusivament femenina, les dones hi tenen un rol central, que es manté també en contextos de diàspora.
Com a branca del sufisme, el muridisme es caracteritza per la pràctica religiosa afectiva mitjançant la recitació, sempre col·lectiva, de textos religiosos com l’Alcorà i els khassaides (poemes escrits per figures rellevants dins la tradició sufí) i del dhikr o zikr (rememoració de Déu), que consisteix en la repetició rítmica dels diversos noms d’Allah i altres paraules o frases. Al Senegal, aquestes recitacions són un element central als magals, en què, tot i que en alguns casos s’utilitzen instruments, destaca per sobre de tot la veu cantada, que domina el ritme amb un cant coral repetitiu que afavoreix la introspecció de les persones assistents.
Més enllà d’aquesta commemoració, en el marc més general de la Muridiyya, les dones tenen un paper fonamental en el funcionament quotidià de bona part de les dahires. Aquests grups o col·lectius també es configuren en les comunitats a la diàspora, on són un espai de trobada, acompanyament i suport mutu. També a Barcelona dahires com la Dahira Jazbul Khulob o la Dahira Sokhna Diarra, exclusivament femenina, organitzen i vehiculen les diferents pràctiques religioses de la comunitat muridita de la ciutat.
En els darrers anys, aquestes celebracions han esdevingut espais de visibilització de la cultura i la tradició senegaleses presents a Barcelona.
MAGAL POROKHANE. CELEBRACIÓ DEL SUFISME MURIDITA (#Trànsits):
Aforament limitat. Accés lliure amb reserva prèvia aquí.
- Data: dissabte, 24 de febrer
- Lloc: Teatre del Casinet d’Hostafrancs (carrer del Rector Triadó, 53)
Celebració del Magal Porokhane amb la comunitat muridita de Barcelona (Dahira Jazbul Khulob i Dahira Sokhna Diarra)
- Hora: a partir de les 18.00 h
18.15 h Recitació del zikr
20.15 h Recitació de khassaides
Conversa moderada per Marta Contijoch Torres, doctora en Antropologia Social (UB), especialitzada en antropologia urbana i religiosa i en la diversitat religiosa senegalesa. Hi participaran Aminata Fall, membre de la Dahira Sokhna Diarra de Barcelona, Mbaye Pouye, vicepresident de la Dahira Jazbul Khulob, membre fundador de la Federació Murid de Catalunya i activista espiritual, i Ahmadou Bamba Al-Kadîm Mountakha Mbacké, net del fundador de la Muridiyya, especialista en estudis islàmics i de la vida de Cheikh Amadou Bamba i fundador de la Dahira Sokhna Diarra.
- Hora: 19.00 h