Lama Tsondru, Teresa Forcades i Asma Lamrabet, veus protagonistes del diàleg “Llegir, fer i transmetre en clau de dones” (#FeRiDones)

El divendres, 8 d’octubre, a les 16.00 hores, tindrà lloc el diàleg “Llegir, fer i transmetre en clau de dones” amb Lama Guelongma Tsondru, Teresa Forcades i Asma Lamrabet, que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube del Monestir de Pedralbes.

..

Lama Tsondru

30/09/2021 - 10:55 h

Amb la voluntat de visibilitzar i valorar el paper de les dones a les diferents conviccions, creences i tradicions religioses i espirituals, els dies 7 i 8 d’octubre l’Oficina d’Afers Religiosos i el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes han organitzat la primera edició de les jornades “Fe(r) i dones” amb el subtítol “Textos/Rituals/Transmissió”. En l’edició d’enguany, comissariada per Montse Castellà i Olivé, hi participaran pensadores reconegudes, expertes en l’estudi de les seves tradicions i també en la reflexió sobre el paper i el valor que hi tenen les dones.

Les jornades són el resultat de diverses col·laboracions entre el Reial Monestir de Pedralbes i l’Oficina d’Afers Religiosos i responen a l’objectiu compartit d’explorar les relacions entre dones i espiritualitat, fomentar el diàleg i donar reconeixement a la realitat femenina, sovint invisibilitzada dins de les mateixes tradicions religioses.

Un dels punts àlgids de les jornades tindrà lloc la tarda del 8 d’octubre amb la taula rodona REFLEXIONS I DIÀLEG “LLEGIR, FER I TRANSMETRE EN CLAU DE DONES” (16.00 hores), que es podrà seguir en directe a través del canal de YouTube del Monestir. Hi participaran tres dones vinculades a diferents tradicions, que dialogaran entorn de les temàtiques de les jornades d’enguany (“Textos/Rituals/Transmissió”) a partir de les aportacions recollides el dia anterior. Totes tres són pensadores reconegudes en l’àmbit internacional, expertes en l’estudi de les seves tradicions i també en la reflexió sobre el paper i el valor que hi tenen les dones. El diàleg serà moderat i conduït per la periodista Txell Bonet (conductora de totes les jornades).

LAMA GUELONGMA TSONDRU és responsable de l’obertura del primer centre de budisme a Espanya el 1977. Ha treballat intensament per l’establiment del budisme i especialment de l’escola Karma Kagyu a casa nostra. Ha passat anys de retir estricte de meditació i ha rebut ensenyaments de destacats mestres. Va rebre l’ordenació de monja de Tai Situ Rinpoché el 1987 i l’ordenació plena de guelongma el 1997. El 2001 va ser investida amb el títol de Lama. Fundadora, juntament amb altres tres dones, de l’associació de dones budistes Sakyadhita Spain el 2015. També ha format part d’alguns grups de diàleg interreligiós. Dirigeix els centres Samye Dzong a Espanya, així com el monestir i els centres de retir a Santa Coloma de Farners, Girona.

TERESA FORCADES I VILA és metgessa, teòloga i monja benedictina al Monestir de Sant Benet de Montserrat. Master of Divinity (Harvard, 1997), doctora en Medicina (UB, ​​2004) i doctora en Teologia Sagrada per la Facultat de Teologia de Catalunya (2007). Prolífica escriptora en anglès, català, espanyol i italià, ha estat autora de més de deu llibres, entre els quals La teologia feminista en la història (Ed. Fragmenta, 2007), Ser persona, avui (Ed. Abadia de Montserrat, 2011), Per amor a la justícia: Dorothy Day i Simone Weil (Ed. Viena, 2015), Els reptes del Papa Francesc (Ed. Viena, 2017) i Il Corpo, Gioia di Dio: la materia come spazio di incontro tra divino e humano (Ed. Gabrielli, 2019). Des del 2011 imparteix classes al seu monestir i en línia de dos cursos oberts a l’any sobre temes teològics i mèdics. També ha estat professora a la Humboldt University de Berlín (2013-2014) i a la Universidad Iberoamericana de Ciutat de Mèxic (2018-2019). Des del 2017 és directora de la revista de pensament crític cristià Iglesia Viva i presenta un programa de ràdio setmanal a Ràdio Estel “Pàgines que m’han corprès”. El setembre del 2020 es va convertir en la directora de l’escola monàstica Sinclètica i coordina el programa internacional de màster Knowledge, Art and Interiority.

ASMA LAMRABET és metgessa hematòloga. Durant anys va practicar la medicina voluntària en hospitals públics de Barcelona, Santiago de Xile i Mèxic. Compromesa des de fa anys en l’estudi i la reflexió sobre el pensament reformista en l’islam i, en particular, en la temàtica de les dones. La seva tasca se centra essencialment en la relectura dels textos sagrats des d’una perspectiva reformista i feminista, per la qual cosa viatja arreu del món fent conferències i participant en congressos i seminaris. Del 2011 al 2018 ha estat directora del Centre d’Estudis Femenins a l’Islam, de la institució Rabita Mohammadia dels Ulemes del Marroc. Des del 2018 és titular de la Càtedra d’Estudis de Gènere de la Fundación Euroárabe de Granada, i des del 2019 és membre del comitè científic de l’Institut Nacional dels Drets Humans del Marroc. És autora de diversos articles sobre l’islam i les dones, i també és autora de llibres com: Le Prophète de l’islam et les femmes de sa vie (Publicaciones de Junta Islámica, 2008); El Coran y las mujeres: una lectura de liberación (Icaria, 2010); Islam et femmes: les questions qui fâchent (Editions En toute lettres, 2017); Women and men in the Quran (Palgrave Publisher Washington, 2018); i el seu últim llibre publicat El profeta y las mujeres (Editorial al-Buraq, 2020).

Al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, comptarem amb la presència d’aquestes tres dones i sentirem les seves sàvies i reflexives paraules al voltant del valor de les dones en diferents tradicions religioses i espirituals, que posaran sobre la taula els reptes, les victòries i el camí que encara queda per recórrer per visibilitzar i valorar el paper de les dones a les diferents conviccions.

Seguiu les reflexions i el diàleg “Llegir, fer i transmetre en clau de dones” en directe AQUÍ. Les persones que hi assisteixin, tant presencialment com seguint el directe a través de YouTube, podran preguntar i fer-hi aportacions.

Seguiu l’actualitat a les xarxes: #FeRiDones

..

Teresa Forcades

..

Asma Lamrabet