L’OAR organitza una taula de debat sobre els pessebres amb motiu dels 800 anys d’aquesta tradició

L’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), en col·laboració amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC), organitza una activitat en el marc de la celebració dels 800 anys de la tradició dels pessebres. “Pessebres a Barcelona: patrimoni cultural i religiós a l’espai públic” tindrà lloc a l’auditori de la seu Parc Montjuïc del MUEC, i consistirà en un col·loqui en què es reflexionarà sobre la simbologia cultural i religiosa d’aquesta tradició, que s’acompanyarà amb una visita guiada a l’exposició permanent de pessebres llatins del MUEC. L’activitat tindrà lloc el dijous 21 de desembre i és gratuïta, però l’aforament és limitat i cal inscripció prèvia.

..
12/12/2023 - 08:17 h - Nadal 2023 OAR

La tradició dels pessebres arriba enguany als 800 anys de continuïtat, i l’Ajuntament de Barcelona, com a integrant del Comitè Organitzador a Catalunya dels 800 Anys del Pessebre, prendrà part d’aquesta celebració amb diverses activitats. L’Oficina d’Afers Religiosos, en col·laboració amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món, ha preparat una activitat monogràfica que posarà al centre la reflexió sobre aquest costum mitjançant un col·loqui amb persones expertes en la matèria. El debat s’acompanyarà amb una visita guiada a l’exposició permanent del MUEC sobre pessebres llatins.

Diverses entitats religioses i laiques de la ciutat estan implicades en la celebració d’aquesta efemèride. Una de les activitats destacades serà la XIX Biennal del Pessebre Català, organitzada per la Federació Catalana de Pessebristes, l’Associació de Pessebristes de Barcelona i Pessebristes de Ciutat Vella, que entre el 24 de novembre de 2023 i el 14 de gener de 2024 preveu congregar una trentena de pessebres de les entitats pessebristes catalanes al Reial Centre Artístic (carrer dels Arcs, 5) i la Capella Reial de Santa Àgata (plaça del Rei, 1). A més, el pessebre de la plaça de Sant Jaume d’enguany, que s’inspira en la tendència a la quotidianitat i la diversitat social que van començar a incorporar cap al 1700 els pessebres napolitans, fa un recorregut, en la part posterior, per la història de la tradició pessebrista.

El Comitè Organitzador a Catalunya dels 800 Anys del Pessebre està format per l’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, la Catedral de Barcelona, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la Federació Catalana de Pessebristes, la Federació de Pessebres Vivents, els Franciscans Caputxins de Catalunya i Balears i la Universalis Foederatio Praesepistica (Federació Internacional de Pessebristes).

Trobareu totes les activitats de la celebració dels 800 anys del pessebre a l’agenda Batecs. Consulteu-la aquí!

La tradició pessebrista es remunta al 1223, a una cova de Greccio, a Itàlia, on la nit de Nadal, ja establerta pel cristianisme, sant Francesc d’Assís va promoure una representació del naixement de Jesús. Al llarg de vuit segles, el pessebre ha anat adoptant una dimensió cultural que supera la mera representació i el situa en l’àmbit del patrimoni cultural immaterial. Així mateix, al llarg d’aquests vuit segles ha arribat a transcendir la seva vinculació religiosa, que ha pres presència a l’espai públic de moltes ciutats i municipis, en un context ja laic, que va més enllà de la faceta més privada. Per aquesta raó, els pròxims mesos a Barcelona i arreu del món es duran a terme activitats per celebrar aquesta efemèride.

L’activitat “Pessebres a Barcelona: patrimoni cultural i religiós a l’espai públic” vol obrir un espai de reflexió sobre el pessebre com una tradició fortament arrelada a la societat. El col·loqui tractarà el paper d’una pràctica d’origen religiós en una societat laica, atenent a les possibles adaptacions a nous contextos i qüestionant la presència d’aquestes pràctiques a l’espai públic i quin ha de ser el paper de l’Administració en la promoció d’aquests elements. Aquesta taula la moderarà Lluís Garcia Petit, director de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM), amb ponències, Avi Astor, sociòleg especialitzat en religió, cultura i identitat, Núria Garcia, membre de la Federació Catalana de Pessebristes, i Esteve Caramés, director de programes culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona.

La taula rodona es completarà amb una visita guiada a l’exposició permanent de pessebres llatins de la seu Parc Montjuïc del MUEC, amb Lluís Ramoneda, cap del Departament de Col·leccions del museu. Aquesta exposició, amb prop de deu mil figures de pessebre, és una de les exposicions pessebristes més extenses de tot Catalunya. Gran part de la col·lecció va ser adquirida per Josep Maria Garrut i Romà, antic director del Museu d’Història de Barcelona, i inclou peces d’artesans catalans com Pere Teixidor, Josep Maria Brull, Domènech Talarn o Ramon Amadeu.

PESSEBRES A BARCELONA: PATRIMONI CULTURAL I RELIGIÓS A L’ESPAI PÚBLIC

  • Data: 21 de desembre
  • Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món, Edifici Parc Montjuïc (passeig de Santa Madrona, 16-22).
  • Inscripcions: activitatsoar@bcn.cat, especificant quin horari de visita es prefereix. Activitat gratuïta, aforament limitat.

Col·loqui

  • Horari: de 17.30 a 19.00 hores

Visita guiada

  • Primer torn.
    Hora: de 17.00 a 17.20 hores
  • Segon torn.
    Hora: de 19.00 a 19.20 hores

Per assegurar que el desenvolupament dels dos torns de visita es duu a terme seguint l’horari previst, es prega puntualitat a totes les persones assistents.

En cas de requerir alguna mesura d’accessibilitat, cal comunicar-ho en el moment de la inscripció (enviant un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat) abans del dia 18 de desembre de 2023.

Més informació al web de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona.

#pessebre800anys