L'edatisme, un dels eixos de treball del Consell
Des del Consell Assessor de la Gent Gran (CAGG) s’està treballant per tal de conscienciar sobre l’edatisme i contribuir a detectar les discriminacions que es produeixen a la nostra ciutat per motiu d’edat. És per això que, d’una banda, el grup de treball d’edatisme i discriminacions ha fet tres sessions de formació sobre edatisme impartides per l’Oficina per la No Discriminació (OND), amb qui el Consell col·labora des de ja fa uns anys. D’altra banda, s’han organitzat diverses sessions de cinefòrum amb el curtmetratge “A la bretxa“, impulsat pel Consell, en casals de gent gran de la ciutat, on es tracten diferents situacions edatistes que després de la projecció es comenten en el debat.
Segons l’OND, l’edatisme és encara un dels motius de discriminació que registra poques denúncies. El motiu d’aquesta infradenúncia és el desconeixement, la por o la relativització de les discriminacions.
Cal recordar que s’ha donat algun cas en què el Consell ha ajudat a derivar a l’OND situacions de possible edatisme de què ha tingut coneixement, com el cas d’una persona d’una entitat membre del Consell que va viure una situació de discriminació edatista per part de l’Administració pública, que es va negar a oferir-li l’atenció presencial que demanava. La situació va ser portada a l’Oficina per la No Discriminació, que va atendre la denúncia. En aquest sentit, és d’interès recordar que a principis d’any el Govern espanyol va eliminar l’obligació d’obtenir cita prèvia per ser atès a l’Adminstració, tal com vam publicar en el butlletí del mes de febrer.
Si patiu una discriminació per motiu d’edat o per altres raons, o si coneixeu algú que n’hagi patit, podeu posar-vos en contacte amb l’Oficina per la No Discriminació, al telèfon 934 13 20 00, o bé presencialment –sense cita prèvia– al carrer Ferran, 32, o també mitjançant la seva pàgina web.