Com es pot actuar en cas de maltractament

En cas que es produeixi maltractament, en primer lloc cal detectar-lo per poder valorar-ne l’abast i aplicar les mesures d’intervenció més adients en el mínim temps possible.

L’eficàcia de la detecció, valoració i intervenció davant d’un maltractament depèn en gran mesura d’una bona coordinació entre els equips professionals de serveis socials, salut, justícia i seguretat, així com de la mateixa ciutadania. Per això és important saber on dirigir-se en cas de detecció o patiment en primera persona d’un maltractament d’aquest tipus.

Sempre que sigui possible, cal combatre el maltractament abans que es produeixi, mitjançant accions de prevenció que promoguin actituds socials positives i contribueixin a minimitzar riscos. Augmentar la sensibilització, donar visibilitat i generar nous enfocaments des de l’administració, entre altres estratègies, són accions encaminades a prevenir el maltractament.

Detecció, valoració, intervenció

La detecció permet identificar i fer visible el maltractament envers les persones grans, i també ajuda a conèixer les situacions en què cal intervenir per evitar-ne el desenvolupament i la cronicitat.

La detecció va estretament lligada a la conscienciació i la sensibilització de la població en general, i també a la formació i capacitació específica dels professionals dels diferents àmbits d’atenció.

Mitjançant les vies de detecció, s’identifiquen els indicadors d’alerta i s’estableixen les primeres hipòtesis sobre què pot estar passant i per què passa.

Vies de detecció

  • La mateixa persona gran.
  • Alguna persona de la família, de l’entorn proper o de la xarxa relacional.
  • Qualsevol professional dels diferents àmbits relacionats amb l’atenció i la promoció de les persones grans.
  • Professionals de l’àmbit de la salut.
  • Cossos policials, de justícia i de seguretat.
  • Altres agents detectors vinculats a projectes en xarxa o comunitaris, específicament adreçats a les persones grans.

Barreres per a la detecció

Un cop detectat un possible cas de maltractament envers una persona gran, els agents socials involucrats recullen la informació precisa per confirmar-lo, establir el nivell de risc i arribar a un diagnòstic encertat.

Els objectius principals en la fase d’intervenció són:

  • Protegir la persona gran reduint el risc i treballant per millorar la seva situació.
  • Modificar la conducta agressiva de la persona que exerceix el maltractament.
  • Trencar l’aïllament i facilitar la socialització, tant de la persona gran com de la cuidadora.