Tres anys de l'entrada en vigor de la Llei de l'eutanàsia

..
16/07/2024 - 10:03 h - Gent gran Ajuntament de Barcelona

Aquest mes de juny s’han complert tres anys de l’aprovació de la llei que regula l’eutanàsia, coneguda com la LORE (Llei Orgànica de regulació de l’eutanàsia). Amb l’entrada en vigor d’aquesta llei, Espanya es va convertir en un dels set estats del món que despenalitzava l’eutanàsia.

L’Associació Dret a Morir Dignament (DMD), membre del Consell Assessor de la Gent Gran (CAGG), ha fet balanç d’aquests tres anys i ha assenyalat els encerts i les mancances d’aquesta llei. DMD ha destacat que un dels problemes per la seva aplicació és la falta de recursos, ja que molts centres encara no tenen els protocols clars quan els arriba un cas d’eutanàsia. A més a més, el temps d’espera per rebre resposta a la sol·licitud s’ha allargat en l’últim any i ha pujat a una mitjana de 59 dies quan, segons la llei, s’hauria de resoldre amb un màxim de 35. També assenyalen les desigualtats que hi ha entre les Comunitats Autònomes a l’hora de valorar les sol·licituds, ja que es tracta d’una llei interpretable. Si bé això és positiu, es donen casos en què les Comunitats prioritzen criteris polítics per sobre de sanitaris. A Catalunya la llei s’aplica amb una certa garantia, però això no passa en d’altres Comunitats, cosa que suposa un maltractament institucional cap a les persones sol·licitants d’eutanàsia i les seves famílies, i una manca de transparència.

La reivindicació del dret a un final de vida digna, tant pel que fa a la sol·licitud d’eutanàsia com a l’accés a les cures pal·liatives, així com la difusió del Document de Voluntats Anticipades, estan recollits en el Pla de treball del CAGG, que reclama que es posin els recursos necessaris perquè la llei es compleixi. També, dins del procés de la 6a Convenció Les veus de les persones grans, el CAGG va organitzar la sessió “Acompanyar la vida i la mort respectant la dignitat“, on es va poder aprofundir en aquests aspectes.