L´atur es redueix a Barcelona en gairebé 2.000 persones el mes de juny : Servei de Premsa

L´atur es redueix a Barcelona en gairebé 2.000 persones el mes de juny

04/07/2011



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona tanca el mes de juny amb 104.784 persones registrades com a aturats a les oficines del SOC, 1.990 menys que el maig, el que suposa una reducció percentual del 1,9%. Aquesta xifra representa el tercer descens mensual consecutiu després del repunt del primer trimestre. En conjunt, al llarg del segon trimestre de 2011 es comptabilitza a Barcelona una disminució de l´atur de 4.369 persones el que suposa un descens acumulat del 4%.

La caiguda mensual de l´atur a la ciutat en termes percentuals (-1,9%) és més moderada que la que experimenten la província (-2,5%) i Catalunya (-3,2%), però superior a la del conjunt d´Espanya (-1,6%). Val a dir que Catalunya és -amb diferència- la Comunitat Autònoma on més ha baixat l´atur en termes absoluts aquest mes.

El ritme de creixement interanual de l´atur a la ciutat (+3,7%) -que mostra una clara desacceleració respecte al de juny de 2010 (+15%)- és més moderat que els de la província i Catalunya (+4%) però supera lleugerament la mitjana espanyola (+3,5%).

Així doncs, després del significatiu repunt de l´atur durant el primer trimestre de 2011 el segon trimestre s´ha caracteritzat per una reducció d´aquest indicador afavorida pel bon comportament dels indicadors turístics i amb un impacte especialment intens a les zones de Catalunya especialitzades en aquesta activitat. Sembla probable que aquesta millora associada a la conjuntura continuï en els propers mesos, tot i que l´actual context de feblesa del consum i reducció de la despesa de les administracions públiques no fa esperar – a curt termini- reduccions substancials de l´atur registrat.

El mes de juny, dels 104.784 aturats a Barcelona, 53.820 són homes (51,4% del total) i 50.964 dones (48,6%). Ambdós sexes han experimentat un descens de l´atur per tercer mes consecutiu, essent més acusat entre els homes (-2,3%) que entre les dones (-1,4%).

Descens a la indústria, els serveis i la construcció

Per sectors econòmics, el juny és el segon mes consecutiu en què els 3 sectors econòmics principals a la ciutat mostren un descens de l´atur: en termes relatius destaca la reducció de l´atur en la indústria (-2,9%), mentre que els serveis i la construcció mostren una evolució semblant (-1,6 i -1,5%, respectivament). En termes absoluts, els serveis destaquen per la reducció de 1.250 aturats.

El pes dels aturats del serveis representa el 72,7% del total a Barcelona i la construcció i la indústria absorbeixen l´11,9% i el 10,6% -respectivament -del total. Finalment, els aturats sense ocupació anterior disminueixen un 5,1%, probablement per les contractacions temporals del període més turístic. Cal remarcar que la indústria presenta el mateix descens de l´atur que el juny de 2010, mentre els dels serveis i la construcció són més moderats.

En termes interanuals es manté la considerable reducció de l´atur a la indústria (-6%) per desè mes consecutiu, mentre que la construcció (+3%) i els serveis (+5,1%) registren un major nombre d´aturats que ara fa un any reflectint un impacte sectorial de la conjuntura diferenciat del de la primera fase de la crisi i que contempla la reducció dels pressupostos públics tant a nivell d´inversió com de serveis.





Paraules clau